Home

Asielzoekers zetten zich in als vrijwilliger

05/12/2020
Vandaag – 5 december - is het internationale dag van de vrijwilliger. Ook heel wat asielzoekers doen aan vrijwilligerswerk in ons land. Zo ook Omar, die frisbeelessen geeft aan kinderen in Gent, en Hisham, die helpt in een woonzorgcentrum in Brussel.

Hisham: “Ik wilde me nuttig maken”

In volle coronacrisis, wilde Hisham graag een steentje bijdragen als vrijwilliger in de zorgsector. Op regelmatige basis gaat hij naar een rusthuis in de regio Brussel, waar hij ondersteuning biedt aan de zorgverleners ter plaatse.

Hisham is afkomstig uit Palestina en verblijft samen met zijn dochtertje van 8 in het opvangcentrum van Rixensart. Hij doet al een tijdje vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum in het Brusselse. “Sinds 15 september ga ik minstens twee keer per week naar Brussel. Ik help er het personeel van een rusthuis om de ouderen te verzorgen: ik deel de maaltijden uit, ik help de bewoners om naar de refter te gaan, soms help ik hen aan te kleden of ruim ik hun kamer op, of ik hou hen gezelschap als ze buiten een frisse neus willen halen. »

“Ik heb geen diploma voor zorgverlener. Maar ik wilde me nuttig maken. Mijn vader, die ziek is, had niet het geluk om zulke hulp te krijgen. Ik ben blij dat ik iets kan bijdragen aan de zorg voor de ouderen hier.”

Omar: “Door vrijwilligerswerk heb ik vrienden gemaakt in Gent”

Omar komt uit Libië. Hij is 42 jaar en kwam een jaar geleden met zijn vrouw en twee kinderen in het opvangcentrum van Gent aan. In die tijd heeft hij niet stilgezeten. Omar startte vrijwilligerswerk bij verschillende Gentse organisaties, zo ook bij Gentle Frisbee, waar hij training geeft aan kindjes uit de buurt.

“Deze zomer ben ik eerst gestart als vrijwilliger bij Dokkano. Ik had te veel vrije tijd en verveelde me in het opvangcentrum, daarom ben ik gaan helpen.” Dokkano is een organisatie vlakbij het opvangcentrum waarbij mensen kunnen kajakken en ondertussen afval uit het water halen. “Ik moest er de kajaks voorbereiden, jackets aangeven, de routes uitleggen aan de deelnemers. Dokkano was in de zomer heel aangenaam om daar te werken, het voelde niet als werken aan. Gewoon met het zonnetje op aan het water en buiten bezig zijn was zalig.”  

Via dit vrijwilligerswerk leerde hij Maarten kennen, die ondertussen een goede vriend is geworden. Maarten leerde Omar Gentle frisbee kennen, een organisatie die kinderen leert frisbeeën. Omar volgt er nu een traject om vrijwilliger-trainer te worden en kinderen te leren frisbeeën.

“Ik heb niet genoeg woorden om de mensen van Refu-interim en Dokkano te bedanken. Voor het vrijwilligerswerk kende ik Gent niet goed en had ik weinig vrienden. Door het vrijwilligerswerk leerde ik heel veel mensen kennen, maakte ik banden in Gent en ook heel dichte vrienden, zoals Maarten.”

Elk jaar doen heel wat bewoners van opvangcentra vrijwilligerswerk voor lokele organisaties en verenigingen over heel het land. Sinds 2018 ondersteunt Fedasil ook een project van het Franstalige Rode Kruis dat vrijwilligerswerk door asielzoekers wil stimuleren en structureren. Op die manier gaven de afgelopen jaren al honderden asielzoekers zich op voor vrijwilligerswerk op regelmatige basis in diverse sectoren, zoals sport, jeugdwerk, zorg, ecologie…