Home

Magali, hervestigingscoach in Pondrôme

“Met stip op één staat de missie in Oeganda als het moment in mijn carrière dat er het meest tussenuit springt. Ik was in gesprek met een Congolese familie om hen voor te bereiden op hun komst naar België. Ze antwoordden zeer vriendelijk en beleefd op mijn vragen als Europese zoals of ze wisten hoe ze een dweil en vloerwisser konden gebruiken om het huis te poetsen. Pas de dag nadien, toen ik bij hen thuis kwam, besefte ik dat ze woorden in een huis met als grond slechts aangestampte aarde. Toen ervaarde ik even veel emoties.

Mijn functie als begeleidster voor hervestiging is vrij specifiek bij Fedasil. De opvang voor hervestigde vluchtelingen is immers anders, hun coaching houdt veel specifieke materie in. En natuurlijk had ik de bijzondere ervaring van op missie te kunnen gaan naar het buitenland.

Mijn dagen zijn nooit hetzelfde en ze gaan nooit zoals ik ze in gedachten had. Elke dag zie ik ongeveer 50 personen - families van hervestigde personen die worden opgevangen in het centrum en die ik begeleid. Er zijn zoveel verschillende zaken voor te bereiden, te leren, te bespreken… Mijn job brengt me enorm veel bij.”

Magali werkt in Fedasil Pondrôme. Ze begeleidt er hervestigde vluchtelingen die in België aankomen in het kader van het hervestigingsprogramma. Meer weten? www.hervestiging.be