Coördinator dagelijks leven (m/v/x)
Fedasil kent materiële hulp toe aan aanvragers van internationale bescherming en aan andere categorieën van vreemdelingen die ook recht hebben op opvang ("opvangwet" van 12 januari 2007). Fedasil organiseert, rechtstreeks of via haar partners, een kwaliteitsvolle opvang en begeleiding. Het Agentschap beheert bovendien de observatie en oriëntatie van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (de 'NBMV'). Fedasil coördineert de programma's voor vrijwillige terugkeer vanuit België. Fedasil draagt bij tot het uitwerken, de voorbereiding en de uitvoering van het opvangbeleid. In het kader van verschillende initiatieven zorgt Fedasil voor de integratie van de opvangcentra binnen de plaatselijke gemeenschap.
Fedasil zoekt een
Coordinator dagelijks leven (m/v/x)
Voor Observatie- en oriëntatiecentrum van Neder-over-Heembeek (NOH)
Interne & externe selectie / reserve
Referentienummer: 9026/361
Functie
Doel
Werken voor Fedasil, betekent werken met mensen. Onze teams in de centra zijn bezig met de basisbehoeften van de bewoners en bieden hen maatschappelijke, juridische, medische en psychologische begeleiding. Als organisatie werken we op transversale manier aan dezelfde strategie en dezelfde doelstelling: een kwaliteitsvolle opvang en begeleiding voor onze bewoners, via onze eigen opvangcentra of -structuren. Hiertoe werken we intensief samen met verschillende partners.
U bent verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de dienst 'Dagelijks Leven'. U leidt het team met het oog op het bereiken van de resultaten en u ondersteunt de professionele ontwikkeling van de medewerkers. U bent verantwoordelijk voor de coördinatie en planning van het het werk van de dienst Dagelijks Leven. Deze dienst is verantwoordelijk voor het dagelijks leven van de bewoners, de opvang van bewoners, de administratie van bewoners en de buurtinitiatieven. U geeft strategisch advies en informatie aan de (adjunct-) directeur wat betreft de specifieke domeinen van uw dienst, de organisatiestructuur en de procedures.
Context
Het opvangcentrum van Neder-over-Heembeek is een federaal opvangcentrum beheerd door Fedasil met een capaciteit van 70 plaatsen voor NBMV. Het is een van de observatie- en oriëntatiecentra voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België.Het centrum biedt een eerste opvang voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen die in ons land aankomen zonder familie. Na enkele weken observatie, worden de minderjarigen naar een andere structuur gestuurd, in een gepaste opvangplaats.
Een team van ongeveer 45 medewerkers, verdeeld over verschillende diensten is aanwezig voor de begeleiding van deze personen en om de verschillende taken van het centrum uit te voeren.Het centrum voorziet niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals huisvesting, voeding en kledij), de jongeren krijgen er ook maatschappelijke, juridische, medische en psychosociale begeleiding.
De personeelsleden zorgen voor de begeleiding van de bewoners en hebben verschillende taken en profielen. Samen vormen ze de verschillende diensten van het centrum: het onthaal, de sociale dienst, de medische dienst, de technische dienst/logistiek, de administratie, de dienst schoolbegeleiding en animatie (buurtinitiatieven), de opvoeders... (Indien u meer wenst te weten over dit centrum, gelieve de website te raadplegen: www.fedasil.be ).
Als diensthoofd werkt u binnen de dienst Dagelijks Leven, bestaande uit begeleiders/-sters en twee diensthoofden.
Inhoud
U werkt vlot samen met de tweede coördinator van de dienst Dagelijks Leven. U zorgt rechtstreeks voor het aansturen van het educatief dagteam en de opvolging van de jongeren. Terwijl de andere coördinator zorgt voor de dagelijkse follow-up van de jongeren en het veld als hij er niet is.
Als diensthoofd van de dienst Dagelijks Leven:
- U ziet toe op de goede uitvoering van de taken binnen deze dienst; u ondersteunt en volgt de acties op in het kader van het psychosociaal welzijn van de bewoners. U behoudt een overzicht van de activiteiten en u beheert het overeenkomstige budget. U volgt de interne controles op, u bereidt de planning voor en u delegeert de specifieke taken van de teamleden.
U ondersteunt de dagelijkse leiding van de dienst; U stelt procesbeschrijvingen op en interne instructies, u volgt de instructies van de directie en van de hoofdzetel, u concretiseert deze in de werking van de dienst en u doet de evaluatie. U brengt verslag uit bij de (adjunct-)directeur.
- U stelt samen met uw directe collega een reeks activiteiten op in de planning.
U bent aanwezig bij externe activiteiten waarvoor de aanwezigheid van een coördinator vereist is.
- U stelt de werkplanningen op, u controleert de uren en de verlofaanvragen en u bent verantwoordelijk voor de evaluatiecycli van de teamleden. U motiveert, coacht en evalueert de teamleden en u bent beschikbaar voor hen in geval van vragen en problemen. U plant ook de teamvergaderingen op regelmatige basis en u verwittigt hen.
- U helpt uw team bij de praktische uitvoering van hun taken. Als diensthoofd, zorgt u voor de minimumbezetting en komt tussen indien nodig. U ondersteunt de leden van uw team in geval van moeilijke opvolging, u coördineert problematische situaties en u biedt de nodige hulp.
- U neemt deel aan vergaderingen met andere interne diensten om de samenwerking te versterken.
- U neemt deel aan de stafvergaderingen. U coördineert de voorbereidingen van het jaaractieplan en u werkt samen voor de uitvoering. U begeleidt de personeelsbriefing.
- U bent actief op het terrein als maatschappelijk begeleider in geval van personeelstekort. U begeleidt en volgt groepen intern op.
- U bent verantwoordelijk voor de pedagogische opvolging in geval van conflict of incidenten. U ziet erop toe dat de pedagogische visie rond herstelgericht werken en de nieuwe directie de steun krijgt van het team.
- U bent om beurt bereikbaar buiten de kantooruren voor dringende gevallen (incidenten, multidisciplinaire problemen...)
Als verantwoordelijke buurtinitiatieven:
- U vertegenwoordigt NOH in vergaderingen met externe partners.
- Ben je verantwoordelijk voor het goede beheer van de verschillende informatiekanalen en voor de uitvoering van een coherente communicatiestrategie. Dit omvat de volgende activiteiten: het leveren van expertise in het interne ontwikkelingsplan in overleg met jouw directie, zorgen voor een doeltreffend en efficiënt gebruik van onze verschillende communicatiekanalen (I-net, interne communicatie, enz.), horizontale, verticale en diagonale communicatie binnen de organisatie bevorderen, voortdurende opleiding in (interne) communicatie, SPOC met het hoofdkantoor, beheer van de communicatie met de bewoners (projectbeheer met partners en ontwikkeling van informatiehulpmiddelen voor de doelgroep).
- Verspreid je informatie over het opvangbeleid voor asielzoekers om begrip te kweken bij de bevolking. Dit omvat de volgende activiteiten: het aanbieden van jouw expertise in het externe ontwikkelingsplan in overleg met uw directie, beheer van de externe communicatie (sociale netwerken, website, algemene mailbox, nieuwsbrief...), follow-up van externe mails en klachten, het organiseren en begeleiden van rondleidingen, het vertegenwoordigen van het centrum bij externe activiteiten, openbare betrekkingen met partners onderhouden, een actieve rol spelen bij de bewustmaking van het opvangbeleid van het centrum en het Agentschap
- Ontwikkel en implementeer je een activiteitenprogramma in samenwerking met de andere afdelingen van het centrum, met als doel het centrum te integreren in de buurt. Dit omvat de volgende activiteiten: planning en budgettering in samenwerking met de afdeling communicatie, organisatie en coördinatie van activiteiten, voorlichting van de doelgroepen, evaluatie van de activiteiten.
- Ondersteun je medewerkers en teams in het hele centrum bij het verbeteren van de kwaliteit van de interne en externe communicatie. Dit omvat de volgende activiteiten: het verstrekken van advies en bijstand aan het personeel bij het opstellen van mededelingen, eindredactie en taalkundige revisie van teksten, het verlenen van opleidingssteun op het gebied van communicatie aan het personeel van het centrum.
- U voert partnerschappen in met organisaties en verenigingen om te zorgen voor afwisseling in de activiteiten voor de bewoners en om het centrum naar de buitenwereld te openen.
- U bent ook verantwoordelijk voor de aanwerving en de begeleiding van vrijwilligers en stagiaires.
- Ook coördineert u en beheert u de externe communicatie van het centrum via de verschillende kanalen (lokale nieuwsbrieven, webpagina en Facebookpagina).
- U organiseert en coördineert ontmoetingen met personen of groepen die het centrum bezoeken.
- U organiseert en begeleidt verschillende evenementen (opendeurdagen...).
Profiel
U hebt bijzondere interesse voor Fedasil, zijn waarden en deontologische code, zijn organisatie, doelgroep en verschillende partners. Voor meer informatie: raadpleeg www.fedasil.be
Diploma en ervaring
U hebt een bachelor / graduaatsdiploma.
U hebt een eerste relevante professionele ervaring in teamcoördinatie.
Technische vaardigheden
Vereisten
U hebt goede communicatie- en schrijfvaardigheden.
U hebt heel goede analytische en kritische vaardigheden en bent in staat om oplossingsgericht te denken. U bent vertrouwd met de procedures voor groepsdynamiek en met het werken in een multidisciplinaire omgeving. U kunt personen motiveren en bijeen brengen in het kader van een gezamenlijke resultaatsgerichte methode. U bent enthousiast, flexibel en overtuigend en u beschikt over goede communicatievaardigheden.
U bent vertrouwd met de visie preventief en herstelgericht werken.
U hebt kennis van de asielprocedure/opvangwet en van het opvangnetwerk. Ervaring binnen de asielsector is sterk aanbevolen.
U bent vertrouwd met/hebt interesse voor de opgevangen doelgroep: multicultureel, kwetsbare personen,...
U hebt goede ervaring met MS Office: Word, Excel, Outlook, Powerpoint…
Troeven
U hebt een eerste ervaring inzake projectbeheer.
U bent in staat om een netwerk van partners en vrijwilligers te mobiliseren.
U hebt kennis van leiding geven aan en evaluatie van medewerkers.
U werkt in een tweetalige omgeving. U hebt een goede kennis van het Frans.
Algemene vaardigheden
INFORMATIE ANALYSEREN: Gericht analyseren van gegevens en kritisch beoordelen van informatie.
PROBLEMEN OPLOSSEN: Omgaan met en zelfstandig oplossen van problemen, zoeken van alternatieven en uitvoeren van de oplossing.
OBJECTIEVEN ANALYSEREN: Beschikken over de inzet, de wil en de ambitie om resultaten te boeken en de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de correctheid van ondernomen acties.
ONDERSTEUNEN VANUIT EXPERTISE: Anderen begeleiden, een voorbeeldfunctie uitoefenen en hen ondersteunen in hun dagelijks functioneren.
OFFERTE
Type conventie
- Voltijds contract van onbepaalde duur (38u)
- Er wordt een werfreserve aangelegd voor alle type contracten voor een periode van 2 jaar. Deze werfreserve kan ook gebruikt worden door andere opvangcentra.
- Categorie A: Administratief uurrooster met vaste en variabele uren en prestaties van 7u36 per dag, van maandag tot vrijdag.
Plaats van tewerkstelling
Opvangcentrum Neder-over-Heembeek
Bruynstraat 11-20, 1120 Neder-over- Hembeek
Loon
Je wordt aangeworven op het niveau B1 met de loonschaal die voor jou van toepassing is. Het maandsalaris bedraagt bruto € 2971,93 (startsalaris op basis van een voltijdse arbeidsovereenkomst, aan de huidige index). Dit bedrag varieert in functie van jouw nuttig geachte beroepservaring. Voor meer inlichtingen, raadpleeg www.bosa.belgium.be
Voordelen
Variabel uurrooster en 26 vakantiedagen op jaarbasis (direct bij indiensttreding en in verhouding tot de prestaties en het werkregime).
Gratis openbaar vervoer voor het woon-werkverkeer.
Mogelijkheid tot fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer.
Maaltijdcheques en voordelige aanbiedingen met een Federale kortingskaart.
Voordelige hospitalisatieverzekering en diverse sociale voordelen.
Valorisatie van nuttige werkervaring.
Vele mogelijkheden tot opleidingen (te volgen tijdens de werkuren).
Aanvullend pensioen in de vorm van een groepsverzekering.
ZIN OM TE SOLLICITEREN?
Solliciteer tegen ten laatste 24/04/2025 door het invullen van het sollicitatieformulier op www.fedasil.be/fr/travailler-fedasil
Om in overweging genomen te worden, moet uw kandidatuurdossier het volgende bevatten:
- een motivatiebrief;
- een gedetailleerd CV (waarmee we diplomavoorwaarden en ervaring kunnen beoordelen);
- een kopie van het vereiste diploma.
Buitenlands diploma
Indien je het vereiste diploma in het buitenland hebt behaald, moet je een gelijkwaardigheidsattest toevoegen, uitgereikt door NARIC-Vlaanderen. Voor meer informatie, raadpleeg www.naricvlaanderen.be. Voor vacatures in Brussel zie ook www.equivalences.cfwb.be
Kennis van het Nederlands
Je hebt een diploma in het Nederlands, uitgereikt door een Belgische onderwijsinstelling of van een ander land in zoverre het onderwijs in het Nederlands verliep. Zoniet, moet je het bewijs toevoegen dat je geslaagd bent voor een taalexamen Nederlands van Bosa. Voor meer informatie, raadpleeg www.werkenvoor.be
Juridische attesten
Als je weerhouden bent voor de functie, zal een bewijs van goed gedrag en zeden (uittreksel van het strafblad) gevraagd worden. Een bewijs model 2 is nodig voor functies op de minderjarigen afdeling.
Je moet voldoen aan de wetgeving inzake de toegang tot het Belgische grondgebied en de arbeidsvergunningen. Indien je geen Belgisch staatsburger bent, moet je de gepaste documenten voorleggen wanneer je weerhouden bent voor de functie.
Diversiteit
Fedasil wil diversiteit bevorderen en wil onder andere personen met een handicap aanmoedigen om te solliciteren. Indien je een handicap hebt, kan je een redelijke aanpassing vragen van de selectieprocedure. Om hiervan gebruik te maken, moet je de selectieverantwoordelijke informeren.
SELECTIEPROCEDURE
Voorselectie
De selectiecommissie bestudeert alle kandidaturen. De preselectie gebeurt op basis van je kandidatuurdossier (CV en motivatiebrief, diploma + gelijkstelling en attest indien nodig). Alleen de kandidaten waarvan het profiel het meest overeenkomt met de functievereisten zullen worden uitgenodigd voor een selectiegesprek.
Selectie
De selectie bestaat uit een schriftelijke test en een gesprek en vindt plaats in de week van 05/05/2025. Van de kandidaten die geschikt worden bevonden, wordt de kandidatuur voor de duur van 2 jaar in een wervingsreserve bijgehouden. Deze wervingsreserve kan door andere opvangcentra geraadpleegd worden. Kandidaten die niet geslaagd zijn, kunnen gedurende 6 maanden niet meer deelnemen aan een nieuwe procedure voor een gelijkaardige functie op hetzelfde niveau.
Alle bijkomende informatie kan verkregen worden bij Hachimiya Ahamada : timewebnoh@fedasil.be
Via onderstaande link wordt u doorgestuurd naar cvwarehouse.com, waar u op deze vacature kan solliciteren.