Home

Daler, terugkeerconsulent in Brussel

Daler is al sinds 2013 terugkeerconsulent in het terugkeerloket van Brussel. Door de ervaring en expertise die hij intussen opbouwde, zouden collega’s hem ook wel eens “de papa” van het terugkeerloket durven noemen.

“Migratie bestaat al sinds het begin der tijden, samen met mijn collega’s doe ik dan ook iets wat eigenlijk al eeuwenlang gebeurt: migranten helpen. Ik help migranten die naar het terugkeerloket komen en mijn hulp vragen om vrijwillig naar huis terug te keren. Solidariteit en menselijkheid staan hierbij centraal, dat maakt mijn job, zelfs na bijna tien jaar, nog elke dag zinvol voor mij.

Als mensen het terugkeerloket binnenstappen, luister ik eerst naar hun verhaal: hun zorgen, noden, twijfels, wensen en dromen. Dan bezorg ik hen alle belangrijke informatie over het vrijwillige terugkeerprogramma. Vervolgens, als ze effectief beslissen om terug te keren, stippelen we samen een plan uit en bekijken we hoe ze op een duurzame manier kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. De eventuele re-integratiesteun kan ingezet worden om een zaakje op te richten, een woning te huren of renoveren of om medische kosten te betalen.

Voor mij is het erg belangrijk dat het gaat om een vrijwillige keuze. Dat betekent dat ze in elk stadium van het traject op hun beslissing kunnen terugkomen, waarna wij het dossier meteen afsluiten. Ik ben fier dat België een warm en menselijk vrijwillige terugkeerprogramma biedt dat migranten, die er niet in slaagden om zich hier te vestigen, toelaat om een nieuwe start te nemen in hun thuisland.”