Nepal : opstarten van een kippenboerderij

ShivaProjet de réintégration : création d'un élevage de poulets

Re-integratieproject: opstarten van een kippenboerderij

Re-integratiepartner: Caritas

Voornaam: Shiva

Land van herkomst: Nepal

Traject in België:

Shiva vluchtte in 2011 naar Europa om economische redenen. Na een eerste stop in Polen, ging hij op zoek naar een job in België vanwege geruchten dat men er zelfs zonder legale papieren aan werk kon geraken. Op weg naar België werkte hij in verschillende winkels om zijn reis te bekostigen. Zo verbleef hij 2 weken in Frankrijk. Hij vroeg er geen asiel aan, maar zijn vingerafdrukken werden geregistreerd. In juli 2011 kwam hij vervolgens aan in België om er asiel aan te vragen, maar zijn dossier werd teruggestuurd naar Frankrijk.

Eens in België verbleef hij op straat en nam elke job aan die hem wat geld opleverde. Toen hij bijna een jaar later het nieuws uit Nepal kreeg dat zijn vrouw borstkanker had, besloot hij meteen terug te keren naar zijn land.

Terugkeer en re-integratie

Shiva keerde in juli 2012 terug naar zijn vrouw Amrita en zijn vijfjarig zoontje Dilip in Kathmandu. Voor zijn vertrek kwam hij op bezoek bij Caritas International om zijn terugkeer en re-integratie te bespreken en een businessplan op te stellen. Hij zou 2.200 EUR ontvangen om een kippenboerderij op te starten in Kathmandu. Vermits hij de boerderij van zijn vader kon gebruiken, zou hij het geld besteden om kippen aan te kopen. Zijn vrouw was gemotiveerd om mee te helpen in de zaak. Ook kon hij rekenen op het advies van vrienden die zelf een kippenboerderij hebben die hem hielpen met technische zaken zoals elektriciteit en verwarming, maar hem ook waarschuwden voor mogelijke risico’s zoals de ‘kippengriep’. Caritas Nepal dokterde samen met hem een gedetailleerd stappenplan uit om zijn business op te starten; gaven hem tips, en waarschuwde hem voor de risico’s. 

De eerste maand investeerde hij het re-integratiebudget in 1000 kippen en in kippenvoeder. Vervolgens contacteerde hij potentiële consumenten. Om arbeidskosten te drukken, deden hij en zijn vrouw al het werk. De gezondsheidstoestand van zijn vrouw verbeterde door medicatie en een operatie was gelukkig niet nodig. Na drie maanden kocht hij opnieuw 1500 kippen aan en liet ze tegen kippengriep vaccineren. Met de eerste winst kon hij deels zijn schulden afbetalen die hij maakte om zijn reis naar Europa te bekostigen; hielp hij zijn gescheiden ouders; betaalde een deel van zijn vrouw haar medische behandeling en de schoolkosten voor zijn zoon. Hoewel 50 kippen stierven, slaagde Shiva erin om de andere kippen onder de marktprijs te verkopen. Een half jaar later breidde Shiva zijn boerderij uit met een bamboeconstructie zodat hij 2000 nieuwe kippen kon onderbrengen. Ook leerde hij om de kippen zelf te vaccineren.

Enkele maanden later kwam Shiva te weten dat zijn vrouw een buitenechtelijke affaire begon toen hij in Europa zat en hiermee doorging na zijn terugkomst. Het koppel besloot te scheiden en Amrita eiste zowel haar zoon als de boerderij op. Volgens Nepalees recht heeft de vrouw gelijke eigendomsrechten en moest Shiva zijn vrouw uitkopen. Vermits Shiva zijn schulden die hij maakte in Europa nog steeds niet helemaal afbetaalde, werd zijn huis in hypotheek genomen. Met al deze persoonlijke problemen verwaarloosde Shiva zijn werk. Hij speet hem dat hij voor zijn vrouw teruggekeerd was naar Nepal. Gelukkig kon hij rekenen op de steun van zijn ouders, zijn broer en schoonzus die hem met de boerderij bleven helpen. 

Desondanks de moeilijkheden in zijn persoonlijke leven, stortte hij zich volledig op zijn werk. Een jaar na zijn terugkeer kocht hij opnieuw 4000 nieuwe kippen aan. De winst die de boerderij genereert, blijft stijgen. Hij heeft het plan om zelf het kippenvlees te verkopen eens hij een plaats op de markt kan krijgen. Ook denkt hij erover om samen met een vriend een worstenfabriek te openen. Shiva is Caritas altijd dankbaar geweest voor de reïntegratiesteun, want zonder dit budget zou hij nog steeds in schulden zitten. Het re-integratieverhaal van Shiva is er één van success. Hoewel hij er financieel alleen voor stond, en bovendien nog schulden moest zien af te lossen, is hij nu eigenaar van een winstgevende zaak.

Terug naar de lijst met verhalen