3.267 vrijwillige terugkeerders in 2024
2024 zet de stijgende trend van de afgelopen jaren stevig door. In 2024 lag het aantal terugkeerders zo’n 11% hoger dan in 2023 en maar liefst 22% hoger dan in 2022.
De top 5 herkomstlanden blijft nagenoeg ongewijzigd. Vorig jaar keerden voornamelijk Brazilianen, Moldaviër, Georgiërs, Turken en Mongolen terug naar hun herkomstland. Brazilië staat bovenaan het lijstje met 1.000 terugkeerders. Opvallend is verder ook de verdubbeling van de terugkeercijfers naar Turkije en Moldavië ten opzichte van 2023, voornamelijk te verklaren door de hoge instroom en lage erkenningsgraad van beide nationaliteiten.
Profiel van de terugkeerders
Ongeveer de helft van de terugkeerders was migrant zonder wettig verblijf, 23% verzoeker internationale bescherming en de overige 28% wordt vertegenwoordigd door personen die einde procedure zijn.
Bijna 50% van de personen keerde terug in familieverband, de overige 50% was alleenstaande man of vrouw. Daarnaast kozen negen niet-begeleide minderjarigen ervoor vrijwillig naar hun herkomstland terug te keren.
Re-integreren na terugkeer
Afhankelijk van de persoonlijke situatie van de migrant, biedt het vrijwilligeterugkeerprogramma ook re-integratiesteun in het land van herkomst. Vorig jaar kreeg 76% van de personen die terugkeerden re-integratiesteun. Die helpt terugkeerders om op een duurzame manier hun leven opnieuw op te bouwen in hun herkomstland.
Voor vertrek stellen migranten samen met een terugkeerconsulent een realistisch plan op dat inspeelt op hun noden na terugkeer: een economische activiteit opzetten, een woning huren of renoveren, hulp bij het vinden van werk, of de terugbetaling van medische kosten. Hiervoor kan Fedasil rekenen op het wereldwijd partnernetwerk van IOM en Caritas International.
De terugkeerprojecten vanuit België krijgen Europese financiële steun (AMIF-fonds).