Opvang in Gent en in jeugdverblijven
Fedasil heeft te weinig plaatsen om alle asielzoekers die een verzoek om internationale bescherming komen registreren in België, op te vangen. Om iedereen die er recht op heeft een opvangplaats te kunnen bieden, is er dus nood aan bijkomende plaatsen.
Opening opvangcentrum ‘Gent Muink’
Fedasil opent daarom in januari 2024 een nieuw opvangcentrum openen in Gent, in de Hofstraat 47, genaamd ‘Gent Muink’. Het gaat, net zoals in het opvangcentrum ‘Gent Boot’, om een open opvangcentrum voor asielzoekers, waar zij verblijven in afwachting van een beslissing over hun verzoek om internationale bescherming. Het gaat om gezinnen met kinderen en alleenstaanden. Er zullen geen niet-begeleide minderjarigen worden opgevangen.
Het gebouw, het voormalige Seniotel, werd tussen augustus 2022 en juni 2023 door de Stad Gent gehuurd voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het opvangcentrum zal nu plaats bieden aan maximaal 135 bewoners. De eerste asielzoekers worden in de loop van januari verwacht.
Opvang in jeugdverblijven
Om een maximum aan asielzoekers opvang te kunnen bieden, worden er verschillende mogelijkheden bekeken. Zo deed ook Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, een oproep. Zeven opvangstructuren werden aan Fedasil voorgesteld als kortstondige noodoplossing voor een totaal van 310 plaatsen.
Deze gebouwen zijn tijdelijk beschikbaar en zullen autonome families opvangen die zich momenteel in de centra voor tweede opvangfase bevinden. Voor elke site werd er een moedercentrum aangeduid dat instaat voor de coördinatie van de opvang en de begeleiding.
Vier van de zeven sites worden door een federaal centrum beheerd: Bekkevoort (40 plaatsen, met als moedercentrum Sint-Truiden), Heuvelland (40 plaatsen, Poelkapelle), Merelbeke (30 plaatsen, Gent) en Mesen (80 plaatsen, Poelkapelle). Het Rode Kruis staat in voor de drie andere sites: Kinrooi (40 plaatsen), Oudsbergen (40 plaatsen) en Zele (40 plaatsen).
De sites openen in de loop van de maand november of december 2023 en dat voor enkele weken (tot januari/februari 2024).
Meer dan 35.000 plaatsen
Terzelfdertijd blijven Fedasil en de partners de opvangcapaciteit verhogen. Ons opvangnetwerk heeft de grens van 35.000 plaatsen overschreden – we begeven ons richting de recordcapaciteit van tijdens de crisis van 2015-2016 met toen 35.700 plaatsen.
In november openden vier centra hun deuren; in Theux en Bredene (Fedasil), in Ronse (Rode Kruisen in ’s Gravenbrakel (privé). Ook in Grimbergen (Fedasil) opent binnenkort een centrum.
Er worden daarnaast nog verschillende pistes geanalyseerd om er wooncontainers te plaatsen van het Europese Agentschap EUAA.
De nieuwe centra zullen families opvangen. Alleenstaande mannen krijgen niet meteen opvang en moeten zich inschrijven op een wachtlijst – ze worden druppelsgewijs uitgenodigd. Er staan momenteel 2.700 personen (alleenstaande mannen) op de wachtlijst – meerdere van hen krijgen opvang in de Brusselse daklozenopvang.