Zoektocht naar een woning
Fedasil vangt asielzoekers op zolang hun asielprocedure loopt, maar wat gebeurt er als iemand het vluchtelingenstatuut krijgt? De erkende vluchtelingen mogen dan nog heel even in het opvangnetwerk blijven, terwijl ze een woning zoeken.
Phil, één van onze enthousiaste vrijwillige wooncoaches, vertelt zijn verhaal. Hij helpt onze bewoner Yonas bij het zoeken naar een woning. Die speurtocht loopt helaas niet van een leien dakje.
Zelf graag een woning verhuren aan Yonas of ken je iemand die kan helpen? Neem dan contact op met vrijwilliger Phil via ph.ansems@telenet.be.
Help je onze bewoners ook graag als wooncoach? Meld je dan snel aan als vrijwilliger via info.lommel@fedasil.be.
Uit Het Belang van Limburg - 15 december 2023 - Koen Snoekx - Het originele artikel
Al half jaar als vluchteling erkend maar nu dreigt voor Yonas (26) leven op straat
Lommel - Heel wat erkende vluchtelingen in ons land dreigen dakloos te worden omdat ze geen woning vinden. Zo ook Yonas (26), een Eritreeër die in juni al erkend werd als vluchteling maar vandaag nog altijd in het asielcentrum van Lommel verblijft. “Op 2 januari zal Yonas op straat belanden”, zegt zijn wooncoach Phil Ansems.
Yonas Habte, een 26-jarige jongeman uit Eritrea, ontvluchtte enkele jaren geleden zijn thuisland omdat hij er in gevaar was. Na een verblijf van zeven maanden in Ethiopië en nog eens meer dan drie jaar in Soedan, trok Yonas begin 2021 in een bootje de Middellandse Zee over om zijn heil te zoeken in Europa. “Eén jaar en tien maanden geleden heb ik mij als vluchteling in Brussel aangemeld”, zegt Yonas in gebrekkig Engels. Kort daarna kreeg de Eritreeër een plek in het Lommelse asielcentrum op Parelstrand toegewezen.
Na een uitgebreide procedure werd Yonas eind juni van dit jaar erkend als vluchteling. Erkende vluchtelingen krijgen in ons land in principe twee maanden de tijd om een eigen woning te vinden en het asielcentrum te verlaten. Die termijn kan maximaal verlengd worden tot vier maanden. Maar vandaag, bijna zes maanden na zijn erkenning, zit Yonas nog altijd op Parelstrand. Omdat hij geen woning vindt.
Calvarietocht
Voor zijn zoektocht naar een woning krijgt Yonas de hulp van Phil Ansems, een geboren Eindhovenaar die al vijftien jaar in Lommel woont. Phil meldde zich in juli van dit jaar als vrijwillig wooncoach aan bij Parelstrand. “Kort daarna werd Yonas aan mij toegewezen en kreeg ik dus de taak om voor hem een huurwoning te vinden”, zegt Phil. Dat die zoektocht een ware calvarietocht zou worden, wist Phil op dat moment nog niet. “Ik ben nochtans vol goede moed eraan begonnen”, zegt hij.
Phil speurde op de reguliere huurmarkt en binnen zijn eigen netwerk naar een woonruimte met een huurprijs van zo’n 600 euro. “Er zijn wel appartementjes in die prijsklasse, maar dan bulkt het van de kandidaten. Een appartementje in Mol bleek bijvoorbeeld heel geschikt voor Yonas, maar er waren wel 120 geïnteresseerden. Als je dan als Yonas een vluchteling bent, het Nederlands nog niet machtig bent en geen vast inkomen hebt, dan sta je natuurlijk nooit vooraan in de rij. Of beter gezegd: dan maak je gewoonweg geen kans. Ik vind zelfs nog geen zolderkamertje voor Yonas.”
Tomaten plukken
Phil toont ons een boekje met daarin een hele rist adressen en contactgegevens van verhuurders. “Ik heb de afgelopen zes maanden op wel zo’n 50 woningadvertenties gereageerd. Zo’n 20 à 30 keer heb ik ook een plaatsbezoek gedaan – vaak ook met Yonas – maar nooit werd het iets.”Yonas had begin dit jaar een job. “Hij is in het voorjaar drie maanden aan de slag geweest in een bedrijf in Merksplas waar hij tomaten moest plukken. Maar dan was hij elke ochtend drie uur onderweg van Lommel naar Merksplas en ’s avonds nog eens drie uur terug. Dat was niet haalbaar. Ondertussen heeft hij een leefloon. Hij zoekt opnieuw werk, maar als die jongen een kans wil krijgen dan heeft hij ook een woning nodig.”
Ondertussen knaagt de onzekerheid aan Yonas. “Hij heeft in Parelstrand al drie keer zijn koffers moeten pakken, maar telkens werd zijn verblijf in laatste instantie voor een maand verlengd. Maar op 2 januari moet hij definitief weg uit Parelstrand en zal hij dus op straat belanden”, zucht Phil. “Zo kan je als maatschappij toch niet omgaan met ‘nieuwe Belgen’. Er moet meer woningaanbod komen voor deze mensen en ze moeten ook een eerlijke kans krijgen op de huurmarkt. Anders is er geen toekomst voor Yonas. En hij is daarin zeker niet alleen.”
Wie Yonas kan helpen met zijn zoektocht naar een woning, kan mailen naar ph.ansems@telenet.be
Ruim één op de drie erkende vluchtelingen dreigt op straat te belanden
Van de bijna 2.600 erkende vluchtelingen in het opvangnetwerk van Fedasil is meer dan één op de drie (35 procent) al vier maanden of langer op zoek naar een woning. Voor hen dreigt een leven als dakloze.
Uit de meest recente cijfers van Fedasil, van september dit jaar, blijkt dat er in de asielcentra in ons land 2.595 erkende vluchtelingen verbleven. Daarvan hadden er 1.884 (73 procent) na twee maanden of meer nog geen woning gevonden. 900 van hen (35 procent) waren zelfs al vier maanden of langer vruchteloos op zoek naar een woning. Een erkende vluchteling die na vier maanden nog geen woning heeft, moet in principe het asielcentrum verlaten en dreigt dus op straat te belanden. “In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij kwetsbare personen, kan die termijn van vier maanden verlengd worden”, zegt Mieke Candaele van Fedasil. Een vluchteling die niet tijdig een woning vindt, kan volgens Candaele gedwongen worden om het asielcentrum te verlaten. “Zij worden dan doorverwezen naar de bevoegde instanties, zoals OCMW’s of daklozenorganisaties.”
Uitstroom stokt
Fedasil erkent dat die zoektocht naar een woning voor erkende vluchtelingen zeer moeizaam verloopt. “Eerst en vooral door een tekort aan betaalbare woningen, maar ook door discriminatie op de huurmarkt. En dat zowel door de afkomst van de vluchteling als door het feit dat zij niet altijd een vast inkomen hebben en afhankelijk zijn van OCMW-steun”, zegt Candaele. Die moeilijke zoektocht naar woningen voor erkende vluchtelingen is volgens Candaele ook problematisch voor de werking van Fedasil zelf. “Het stokt de uitstroom uit onze opvangcentra, waardoor we niet genoeg plaats kunnen vrijmaken voor nieuwkomers.” (kosn)