Home

Vrijwilligers zoeken huisvesting

02/02/2015

De 28-jarige Philippe Leysen is er zo eentje. Tweevoudig KMO-bedrijfsleider en toch een volledige dag per week tijd maken om voor anderen te zorgen en o.a. huisvesting te zoeken voor centrumverlaters. “We hebben het geluk om op de juiste plaats geboren te zijn. De capaciteiten hebben om verschillende dingen tegelijk te doen en ze enkel voor zichzelf aanwenden is een beetje egoïstisch.”
Waarom doe je het allemaal? “Elke telefonische afspraak die je kan maken is een overwinning. Het geeft een goed gevoel wanneer je een basisbehoefte kan schenken. En de gesprekken achteraf met het personeel geven een blik achter de schermen, een intellectuele voldoening.”
Hoe ga je te werk?“De maatschappelijk werkers sturen de bewoners die het centrum mogen verlaten door naar onze huisvestingsdienst. Ik spreek Frans, Engels en Nederlands, daar kom je al een eind mee. Asiel zoekers helpen hun vrienden en tolken onder elkaar, bijvoorbeeld in het Arabisch. Ik help een Iraakse familie, een Sri Lankees, een Serviër, … . Op dit ogenblik komen vooral Syriërs over de vloer, de vroegere wachtrij van 3 loopt nu op tot 10. De eerste keer zijn de vragen specifiek: “Ik wens in Schaarbeek te wonen tegen die prijs.” Na een tijdje zijn de bewoners relaxter in hun zoekcriteria. De grote steden waar men denkt gemakkelijker werk te vinden zijn populair: Brussel en Antwerpen. En steden zoals Aalst met goede transportverbindingen. Ik stimuleer de asielzoekers ook info over woningen te vragen in hun gemeenschappen. Het leefloon (817 Euro voor een alleenstaande enz.) is geen vetpot en woningen op internetsites bevinden zich soms in een hogere prijzencategorie. Wat kan helpen is als mensen al beschikken over cashgeld voor een waarborg. Ik draai niet rond de pot en ben vanaf het begin duidelijk rond de hulp van het OCMW.”“Wat leuk is, in het begin krijg je al eens een appelsapje, als ze je beter leren kennen wordt dat een appelsapje en een koekje … .”
Voel je je geroepen om het vrijwilligersteam van verantwoordelijke Sven rond huisvesting (Annamaija, Anouk, Camille, Philippe, Lucia) te versterken, mail naar ferdinand.vlayen@fedasil.be .