Home

Tijd om te groeien

29/04/2022
Een nieuw project is geboren: een heuse moestuin! Wil je graag weten waarom we zo trots zijn op onze nieuwe 'baby'? Lees dan zeker verder.

Een moestuin starten, dat gaat niet over één nacht ijs. Het vraagt geduld, maar vooral een georganiseerde aanpak. In maart werd de eerste stap gezet: beslissen waar we onze moestuin zouden aanleggen. Daar werd niet lang over nagedacht: in onze tuin aan de straatkant, zodat alle lokale passanten kunnen meegenieten van ons groeiend plantenrijk. Net omdat we die locatie hebben gekozen, wilden we er een fleurige boel van maken. Zonnebloemen werden geplant rondom de moestuin, sinds enkele dagen zie je ze beetje bij beetje groeien. Spannend! Ondertussen waren tomatenplantjes al weelderig aan het groeien in binnenruimtes, andere gewassen werden gezaaid in de aarde buiten. Een lading goede grond kregen we van een landbouwer uit de buurt, compost werd dan weer aangeleverd door onze vrijwilliger Paul-Jan, een hobby-tuinman in hart en nieren. En ondertussen werken de bewoners elke dag naarstig verder, soms van 's morgens tot 's avonds laat.

Maar waarom willen we nu zo graag moestuinieren? Een moestuin levert lekker verse groenten en kruiden op, dat weet iedereen. Voor ons betekent een moestuin echter zo veel meer.

  • Bewoners van verschillende nationaliteiten werken samen en leren elkaar beter kennen. Ze geven de kennis die ze met zich meedragen uit hun land van oorsprong door aan elkaar.
  • Veel van onze bewoners hebben ongelooflijk veel zorgen en stress, werken in aarde werkt helend voor hen. Het is een manier om hun zorgen eventjes te vergeten, therapie zonder prijskaartje.
  • De moestuin draagt - op subtiele wijze - ook opnieuw een steentje bij aan integratie. Bewoners leren nieuwe groenten en kruiden kennen, nieuwe geuren, nieuwe smaken, nieuwe texturen...
  • Er komen niet alleen samenwerkingen tot stand tussen bewoners onderling, maar ook tussen bewoners en medewerkers, tussen verschillende diensten van ons centrum, tussen centrum en vrijwilligers, tussen centrum en buurtbewoners...
  • Misschien kunnen we binnenkort wel eens samen koken met onze eigen gekweekte producten, zo leren we - bewoners, maar ook medewerkers - nieuwe smaken kennen.
  • En als je ons even heel luid laat dromen? Dan willen we misschien wel tijdelijk de lokale leverancier worden van een restaurant uit de buurt...

Begrijp je nu waarom we dat lapje grond zo'n warm hart toedragen? Kom gerust eens langs om te komen piepen!