Home

Succes voor reïntegratie in Irak

02/01/2013
In 2012 namen meer dan 5.000 personen (asielzoekers, uitgeprocedeerde asielzoekers, migranten zonder papieren) deel aan het Belgisch programma voor vrijwillige terugkeer. Het aantal terugkeerders naar Irak stijgt. Fedasil ging naar Noord-Irak om er de reïntegratieprojecten te bezoeken.

Fedasil is de verantwoordelijke instantie voor vrijwillige terugkeer in België. De praktische organisatie van de reis wordt toevertrouwd aan IOM (Internationale Organisatie voor Migratie). Bijna alle migranten – zowel (ex-) asielzoekers als migranten zonder papieren – komen in aanmerking voor een vrijwillige terugkeer.

Van januari tot november 2012 keerden 5.283 migranten vrijwillig terug naar hun land van herkomst (4.339 via Fedasil, 944 via Dienst Vreemdelingenzaken). Dat is een aanzienlijke stijging in vergelijking met voorgaande jaren (3.358 terugkeerders voor heel het jaar 2011).

Het programma wordt vooral gebruikt door asielzoekers in procedure of uitgeprocedeerde asielzoekers. In 2012 vertegenwoordigden zij 2/3 van het totaal aantal terugkeerders, 1/3 waren migranten zonder papieren. De belangrijkste bestemmingen blijven Brazilië, Rusland, Oekraïne, Irak en de landen van de Balkan.

Reïntegratieprojecten in Irak
Daar waar het aantal asielaanvragen uit Irak begint te dalen, is er tegelijk een sterke toename van het aantal mensen dat vrijwillig terugkeert naar het land. Meer dan 351 Irakezen keerden terug in 2012, tegenover 167 in 2011 en 81 in 2010.

Het merendeel van deze mensen keert terug naar Noord-Irak, een regio die relatief stabiel is en die economische mogelijkheden biedt. De kandidaat-terugkeerders kunnen, in bepaalde gevallen, bijkomende steun ontvangen om een project op te starten in het thuisland. Het gaat niet om cash geld, maar om een budget dat gebruikt wordt voor individuele reïntegratieprojecten, zoals het volgen van een opleiding of de aankoop van materiaal om een eigen zaak op te starten.

In december gingen enkele medewerkers van Fedasil naar het Noorden van Irak om er verschillende reïntegratieprojecten te bezoeken. Ze ontmoetten er de lokale verantwoordelijken van Caritas en IOM, twee partners die zorgen voor de opvolging van de projecten in de landen van bestemming.

In 2012 werden in Irak 233 projecten opgestart, met name om de toegang tot de arbeidsmarkt te vereenvoudigen en om de migranten een stabiele job te garanderen. Verschillende buitenlandse ondernemingen investeren in de regio en zijn op zoek naar arbeiders.

Meer info? http://www.vrijwilligeterugkeer.be/