Wereldvluchtelingendag 2023
Op 20 juni – Wereldvluchtelingendag – vragen we aandacht voor de miljoenen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor conflict of vervolging.
De wereldwijde vluchtelingencrisis blijft een van de grootste humanitaire uitdagingen van onze tijd. Uit het jaarlijkse rapport van UNHCR, Global Trends in Forced Displacement 2022, blijkt dat het aantal mensen dat eind 2022 op de vlucht was door oorlog, vervolging, geweld en mensenrechtenschendingen, een triest record van 108,4 miljoen heeft bereikt. Meer dan de helft van de vluchtelingen is afkomstig uit slechts drie landen: Syrië, Oekraïne en Afghanistan. Europa bood in 2022 onderdak aan 12,4 miljoen mensen. In België hebben bijna 37.000 mensen asiel aangevraagd en meer dan 63.000 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne hebben tijdelijke bescherming gekregen in ons land.
Veerkracht en inclusie
Het thema van het UNHCR dit jaar, "hoop weg van huis", herinnert ons eraan dat integratie en inclusie essentieel zijn voor het opbouwen van een hoopvolle toekomst voor vluchtelingen. Het is een oproep aan regeringen, organisaties en gemeenschappen om samen te werken en een omgeving te creëren waarin vluchtelingen hun vaardigheden en talenten kunnen benutten, zodat ze kunnen bijdragen aan de samenlevingen die hen verwelkomen.
Meer dan een wachtkamer
Ook Fedasil presenteert ter ere van Wereldvluchtelingendag enkele inspirerende videoportretten van bewoners van opvangcentra, die het wachten op een uitspraak in hun asielprocedure zinvol invullen door zich in te zetten voor verschillende initiatieven in de buurt en op die manier een positieve stempel drukken op onze maatschappij. Deze videoportretten zijn een eerbetoon aan de vastberadenheid en veerkracht van vluchtelingen, en benadrukken het belang van inclusie en integratie.
- Lamarana maakte in zijn opvangcenrum te Pondrôme kennis met theater, en besloot om zijn ervaring als vluchteling en asielzoeker op een creatieve manier om te zetten naar een beklijvend theaterstuk: Une verité qui heurte.
- Om zijn eenzaamheid tegen te gaan, gaat Ismet uit het opvangcentrum van Arendonk als vrijwilliger koffie uitdelen in een woonzorgcentrum, waar hij praatjes kan slaan met de bewoners.
- Sandra verblijft in het opvangcentrum in Rixensart, en leerde er Faustine kennen. Via het buddyproject hebben ze nu een hechte vriendschap opgebouwd.
- Dadullah uit het opvangcentrum van Kapellen besloot een cursus koken van Instroom Academy te volgen en is nu aan de slag als kok in Poulidor, een lokale bistro.
Meer weten? Ontdek op deze pagina meer over vluchtelingen door middel van de podcasts, video's en artikels.