Home

Voorbereiding opening nieuwe centra

10/10/2023
Fedasil opvang
Fedasil bereidt de opening voor van meerdere opvangcentra voor asielzoekers, met name in Bredene, Grimbergen en Theux.

Fedasil en de opvangpartners verhogen nog steeds de opvangcapaciteit om zo veel mogelijk asielzoekers op te vangen. Meerdere centra openen in een crisiscontext:

  • Fedasil keert ook terug naar Theux en Bredene: begin november heropent Fedasil de opvangcentra in camping Polleur in Theux (250 pl) en jeugdverblijf ‘Horizon’ in Bredene (260 pl) en dat opnieuw tot de start van het toeristisch seizoen. De voorbereidingen zijn goed op weg!
  • In Ronse opent het Rode Kruis begin november een centrum met ongeveer 270 plaatsen. Echter, gezien de hoge nood aan plaatsen, wenst Fedasil de site al te gebruiken voor een beperkte en tijdelijke opvang van families (maximum 40 personen).
  • Het toekomstige medische centrum in Grimbergen (100 pl) zou in november openen. Hiervoor zijn de aanwervingen lopende.
  • En tot slot zijn er nog de verschillende jeugdverblijven die Fedasil voorgesteld kreeg van de Vlaamse jeugdsector voor noodopvang of tijdelijke opvang.

De nieuwe centra zullen voornamelijk families opvangen. Alleenstaande mannen krijgen niet meteen opvang en moeten zich inschrijven op een wachtlijst – ze worden druppelsgewijs uitgenodigd.

Andere pistes worden nog bestudeerd. Fedasil en zijn partners zoeken permanent naar potentiële sites voor de opvang van asielzoekers.

De nieuwe opvangplaatsen maken deel uit van de verschillende maatregelen die de regering neemt, met name in het ‘Winterplan’ van Nicole de Moor en de nieuwe operationele task force die de verschillende ministeriële kabinetten en federale administraties samenbrengt.

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel 34.400 plaatsen. Ondanks dit opmerkelijke cijfer slaagt Fedasil er niet in om alle asielzoekers een opvangplaats te bieden. Er staan momenteel 2.500 alleenstaande mannen op de wachtlijst – meerderen onder hen krijgen opvang in de Brusselse daklozenopvang. In hoge nood worden er ook families opgevangen in Vlaamse jeugdverblijven.