Home

Opvang van Oekraïense burgers

04/03/2022
Fedasil aanmeldcentrum
België heeft een specifiek parcours uitgetekend voor de registratie en de opvang van Oekraïense burgers.

Sinds enkele dagen bieden een groot aantal Oekraïense burgers zich aan voor de poorten van het aanmeldcentrum van Fedasil, het Klein Kasteeltje in Brussel. Vanwege het conflict hebben Oekraïners recht op tijdelijke bescherming op Europees niveau en hoeven ze dus geen asielaanvraag in te dienen.

Registratie en opvang

Gezien deze situatie, heeft België een specifiek parcours uitgetekend voor de registratie en de opvang van Oekraïense burgers – los van het opvangnetwerk van Fedasil.

De registratie gebeurt door Dienst Vreemdelingenzaken in het voormalig Bordet Instituut in Brussel, een site die sinds januari wordt gebruikt door Fedasil voor nachtopvang. Personen afkomstig van Oekraïne die zich aanmelden aan het Klein Kasteeltje worden dus doorgestuurd naar Bordet.

Als de geregistreerde personen geen oplossing vinden voor opvang in België (bij vrienden of familie), zorgt Fedasil ervoor dat deze mensen georiënteerd worden naar een huisvesting, voorgesteld door de gemeenten van het land.

De oproep tot solidariteit die gedaan werd onder de bevolking en de lokale autoriteiten leverde duizenden beschikbare plaatsen voor Oekraïners op. Vanuit het centrum in Bordet zorgt Fedasil voor de dispatching naar de huisvesting gecoördineerd door de provincies en gemeenten.

Indien nodig, bijvoorbeeld voor Oekraïners die op het einde van de dag geen oplossing tot huisvesting vinden, kan Fedasil een noodopvang voor één nacht voorzien – namelijk via het aanbod van hotels in Brussel of in het nieuwe opvangcentrum in de Sebrechtslaan in Molenbeek (al 100 bedden zijn beschikbaar).

Fedasil dankt het Rode Kruis en Samusocial voor hun hulp om het opvangcentrum in Molenbeek snel ter beschikking te stellen.

info-ukraine.be

De federale overheid lanceert vandaag een informatiewebsite over de situatie in Oekraïne: www.info-ukraine.be. Het doel van deze site is om alle nuttige informatie te centraliseren over de situatie in Oekraïne en de gevolgen ervan voor ons land.

De website richt zich tot Belgische inwoners, Belgen in het buitenland, steden en gemeenten, Oekraïners die reeds in België verbleven en personen op de vlucht.

Er is ook een informatienummer voorzien: 02/488 88 88.