Home

Opening van opvangcentra

06/02/2020
Fedasil opvang
Fedasil heeft onlangs verschillende tijdelijke centra geopend om de opvang van asielzoekers te garanderen.

De voorbije dagen heeft Fedasil drie nieuwe centra geopend, in Luik (280 plaatsen), Koksijde (300) en Gent (250). Het gaat om tijdelijke centra die de asielzoekers opvang bieden gedurende het volledige onderzoek van hun dossier bij de asielinstanties. Tegelijk heeft Croix-Rouge een centrum geopend in Ans (Luik).

Net zoals de andere centra van Fedasil zijn het ‘open’ centra, die bed, bad en brood bieden, naast maatschappelijke begeleiding en medische hulp voor asielzoekers.

Plaatsbehoefte

Fedasil zoekt voortdurend nieuwe sites om alle asielzoekers te kunnen opvangen. Deze situatie is te wijten aan de toename van het aantal asielaanvragen in België, de verlenging van de asielprocedures en de talrijke verplichte sluitingen van centra in 2016-2018.

Het netwerk van Fedasil en haar partners telt momenteel meer dan 27.300 plaatsen – dat zijn er 6000 meer dan begin 2019. Elke maand zijn er honderden nieuwe plaatsen nodig.

Er wordt gewerkt aan verschillende openingen van nieuwe centra, met name in Herbeumont (Fedasil), Sijsele, Beveren en Bilzen (Rode Kruis). Verder loopt er ook een procedure voor overheidsopdrachten om het beheer van de opvangcentra toe te vertrouwen aan privé-ondernemers.