Home

Nieuwe opvangcentra

04/12/2019
Opvang Fedasil
Fedasil heeft kortgeleden centra geopend in Spa, Zoutleeuw en Bredene. In verschillende centra worden wooncontainers geïnstalleerd.

Fedasil telt sinds deze week drie nieuwe centra. Hieronder een stand van zaken over de verschillende maatregelen die genomen werden om tijdelijk de opvangcapaciteit te verhogen:

Spa - Fedasil huurt tijdelijk het vakantiecentrum van Defensie in Spa (Luik) om er een honderdtal asielzoekers op te vangen. De eerste bewoners kwamen 28 november aan.

Zoutleeuw - De eerste bewoners zijn op maandag 2 december aangekomen in Zoutleeuw (Vlaams-Brabant). Het voormalige rusthuis zal 130 personen kunnen opvangen.

Bredene - Fedasil opent opnieuw een centrum aan de kust! Sinds dinsdag 3 december worden asielzoekers opgevangen in de lokalen van Horizon (centrum voor zeeklassen). De site is enkel beschikbaar tot 10 februari 2020 en kan 300 personen opvangen. Het centrum van Bredene werd ook verschillende weken gebruikt tijdens de winter van 2015-2016.

Containers en tenten - Fedasil is ook van plan om de capaciteit van de bestaande centra te verhogen door containers te plaatsen. In totaal komt dit overeen met ongeveer 500 plaatsen verspreid over 8 centra. In 8 centra werden tenten (mobiele woonunits van het leger) geplaatst - voor een totaal van meer dan 400 beschikbare plaatsen.

Herbeumont - Fedasil heeft ook groen licht gekregen om een opvangcentrum te openen in Herbeumont (Luxemburg). De site (vakantiecentrum "Les Fourches") zal 425 personen kunnen opvangen. Het Croix-Rouge beheerde de site van 2011 tot 2017. Er zijn werken nodig en de eerste bewoners zullen in februari 2020 aankomen.

Andere centra - Naast Herbeumont bereidt Fedasil met de partners nog andere centra voor: in Gent (Fedasil), Bilzen, Beveren en Mesen (allemaal Rode Kruis). Fedasil bestudeert een groot aantal andere sites om de opvangcapaciteit nog te verhogen.

Momenteel telt het netwerk 25.700 plaatsen - dit zijn er 5.500 meer dan in het begin van het jaar. De bezettingsgraad blijft stijgen (98% voor het volledige netwerk).