Home

Opening Centrum

17/06/2022
Vlak naast het Sint-Pietersziekenhuis, in de oude gebouwen van het Jules Bordet Instituut, bevindt zich sinds kort een nieuw aankomstcentrum van Fedasil. Wat in januari 2022 begon als louter nachtopvang, is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig opvangcentrum van de 1ste fase met plaats voor 140 asielzoekers.

Nadat asielzoekers internationale bescherming vragen in het aanmeldcentrum, worden ze doorgestuurd naar het centrum Brussel Bordet. Hier zullen ze hun eerste dagen of weken in ons land doorbrengen. Verzoekers verblijven hier dus slechts een beperkte tijd, hierna worden ze doorgestuurd naar een aangepaste opvangstructuur. Op dit moment verblijven er enkel alleenstaande mannen. Op termijn hoopt het centrum uit te breiden naar 220 plaatsen, met ruimte voor verzoekers met medische problemen en minderjarigen.  

Activiteiten in het centrum 

Bewoners krijgen in het centrum naast materiële hulp (bed, bad, brood) ook medische en sociale begeleiding. Verder worden ook activiteiten en taallessen georganiseerd, en ontspanningsmogelijkheden ingericht, zodat de bewoners hun tijd nuttig kunnen besteden.  Het centrum is momenteel nog volop in ontwikkeling. We kunnen dus nog heel wat materiaal gebruiken om onze bewoners van iets meer comfort te voorzien. Momenteel zijn we zeer dringend op zoek naar mannenkleren en schoenen. Ook boeken, gezelschapsspelen en sportmateriaal zijn meer dan welkom. Heb je materiaal of kledij te geef? Dan kan je deze elke dag binnenbrengen bij het onthaal van het centrum (Wolstraat 200).  

Team 

Een 25-tal personeelsleden leiden alles in goede banen.  Het centrum is echter nog op zoek naar verschillende profielen om het team uit te breiden. Verder zal ook Brussel Bordet werken met een team van vrijwilligers en partners uit de buurt. Deze helpen de bewoners zich te settelen in het centrum. Van het geven van sportactiviteiten, tot een stadswandeling doen met de bewoners, of gewoon een luisterend oor bieden; onze vrijwilligers zijn cruciaal in de werking van het centrum en het leven van de bewoners.  Wil je werken bij Fedasil Brussel Bordet? Neem dan contact op met info.bordet@fedasil.be