Home

Kookworkshop Eritrea

25/11/2014
In samenwerking met het buurthuis Lo – petillant organiseerde het opvangcentrum afgelopen week een workshop rond de Eritrese keuken.  Deze activiteit werd kwam tot stand in het kader van de week van de smaak. 

Samen bereiden ze: injera. Een soort van pannenkoeken gemaakt uit teff- meel dat samen met allerlei stoofpotjes of salades wordt gegeten.Het werd een gezellige avond waarop bewoners en buurtbewoners kennis  konden maken met de oost Afrikaanse keuken, de eetcultuur uit Eritrea en met elkaar.  Wenst u dit gerecht ook een keertje te bereiden? Hieronder kan u het recept terugvinden.pannenkoek:Het deeg wordt gemaakt als volgt : 500 g teff meel, een beetje olie, zout, peper en 1 l koud waterHiervan wordt een beslag geklopt dat dan op een staalplaat boven vuur gebakken wordt.Het eindresultaat ziet eruit als een donkere pannenkoek.Je kan ongeraffineerd tarwemeel gebruiken als alternatief voor het teffmeel, want teff is enkel in bepaalde biowinkels periodiek te verkrijgen.Of u kiest voor whole weat wraps, deze zijn verkrijgbaar in alle supermarkten.De verschillende vullingen die u kan bereiden voor de pannenkoek of wrap:Yataklete kilkilNodig : aardappelen, ajuin, look, erwtjes, kruiden naar believenBereiding : kook de aardappelen gaar in een gekruide bouillon,Fruit de fijngesneden uien  en look in olie, voeg de erwtjes toe en roer de inmiddels fijngesneden aardappelen onder Kruid met pezo, komijn, koriander YemersirkikNodig : gedroogde linzen,ui, look, piment, groentenbouillonBereiding : week de linzen een nacht, giet het water weg en kook ze gaar in een gekruide hete bouillonFruit de fijngesneden ui en look in olie, voeg alles bijeen en kruid met fijngesneden piment en zwarte peperVoeg dit bij de gekookte linzen en serveerCarrot ena fasolia wotNodig : wortelen, boontjes , ui, look,, bonenkruid, peper,piment,tuinkruidenbouillonBereiding : kook de boontjes en de wortelreepjes gaar in de gekruide bouillonFruit de fijngesneden uien en look aan en voeg de groenten erbijKruid met bonenkruid en peper en pimentKelwaNodig : kikkererwten, bladspinazie,geitenkaas, kalfsgehakt, groentenbouillon, peper, pimentBereiding : week de kikkererwten een nacht en giet het water weg, kook ze in een gekruide bouillon,en giet het water wegFruit de uien en de look en meng met de kikkererwten, leg de bladspinazie er bovenop en laat door de stoom garen,Meng met de blokjes geitenkaasBak het gehakt korrelig aan en roer het onder de bereidingKruid met peper en pimentKristofNodig : rundsstoofvlees, ui, look en gember, laurierblad, citroenblad, peper, piment, citroensap en citroenzesteBereiding : maak een gekruide bouillon met citroenzeste en sap en kook hierin het stoofvleesLaat het uitkoken en bak het dan aan in hete olieFruit de fijngesneden ui, look en gember en voeg het vlees toeKruid met extra peper en gedroogde pili-piliAssa timatim tibsNodig : ui, tomaat, paprika, look, gember, visBereiding :fruit de visstukjes aan in olie, haal ze uit de panfruit de fijngesneden ui, look en gember aan in olie Voeg dit bijeen en snij er de stukjes paprika bij, laat even sudderen, voeg nu de stukken tomaat bij en laat met visbouillon, piment en zwarte peper nog even opwarmenDe kruiderij is facultatiefDe belangrijkste kruiden zijn : zwarte peper, piment vers en droog, komijn, kurkuma, koriander en kaneel en kardemom, gember, lookPikante saus  = bebereNodig : 1 lepel water/ citroensap/olie/broodkruimel1 koffielepel zwarte peper/ komijn/ koriander/ kaneel/kurkuma/gember/bonenkruid2 koffielepels pili poliMeng dit alles en je verkrijgt een soort sambalDeze pikante saus kan je tot een jaarlang bewaren in glas onder olieNodig :piment, peper, zout, citroensap, olieBereiding : snij de piepertjes zeer fijn en vermeng ze met wat olie, voeg peper toe, laat 10 minuten rusten en voeg dan het zout en het citroensap toe. Deze pikante saus kan je 4 dagen bewaren,'nadien zal ze verzuren, je kan ze wel in de diepvriezer bewaren