Home

Interne jobdag

24/10/2023
In samenwerking met VDAB Limburg organiseerde ons opvangcentrum een interne jobdag.

Uit VRT NWS - Radio 2 door Jonathan Vervoort - 24 oktober 2023

Eerste jobdag voor bewoners in asielcentrum Parelstrand in Lommel

In het asielcentrum Parelstrand in Lommel organiseren VDAB Limburg en Fedasil Lommel een jobdag voor de bewoners. De jobbeurs is uniek, want het is de eerste keer dat zo'n dag wordt georganiseerd in een asielcentrum zelf. "Het is belangrijk om asielzoekers zo eenvoudig mogelijk te matchen met werkgevers, want in Noord-Limburg is het aantal werkzoekenden het laagst van heel Limburg", zegt algemeen directeur van VDAB Limburg Joris Philips. 

Fedasil Lommel en VDAB Limburg organiseerden vanmiddag samen een interne jobdag voor de asielzoekers van Parelstrand Lommel in het asielcentrum zelf. Dat is een belangrijke primeur, want bij eerdere externe jobbeurzen viel op dat mobiliteit vaak nog een struikelblok vormt bij de doelgroep. Het doel van de jobdag was dan ook het matchen van asielzoekers en werkgevers op een erg laagdrempelige manier. 

"Om het aantal werkzoekenden in Noord-Limburg op te trekken is het belangrijk dat we nieuwe doelgroepen aanspreken", zegt algemeen directeur van VDAB Limburg Joris Philips. "Er staan 1500 vacatures open, maar die geraken niet ingevuld. Daarom zetten we nu extra in op de doelgroep van asielzoekers. Zij mogen na een verblijf van minimum vier maanden werken in ons land", vervolgt hij. 

Uitgebreide voorbereiding

Philips: "We weten dat deze doelgroep een rugzakje met zich meedraagt, zoals moeilijkheden op het vlak van taal of het ontbreken van technische competenties. Om de sollicitaties met de bedrijven hier vandaag zo vlot mogelijk te laten verlopen waren er dan ook al enkele zitdagen in het asielcentrum. Zo gingen we al op voorhand met de mensen aan de slag om samen een cv op te stellen. Aan de hand van dat cv kunnen ze zich vandaag voorstellen aan de lokale bedrijven. 

Ook de centrumdirecteur van het opvangcentrum Esmée van Gerven treedt hem hierin bij: "We zagen inderdaad dat een klein percentage van onze doelgroep de weg naar werk moeilijk vindt. Om die drempel naar werk te verkleinen zetten we vandaag lokale bedrijven die hiervoor openstaan en onze bewoners samen. Meer dan 70 bewoners schreven zich in voor de jobdag. Rekening houdend met het aantal meerderjarigen die al werk hebben is dat een hele mooi opkomst", besluit van Gerven. 

Eenzelfde enthousiasme klinkt ook duidelijk bij de aanwezige werkzoekende bewoners van het asielcentrum. De vraag naar werk is dan ook groot. "Ik ben bereid om elke job aan te nemen", zegt bewoner Goytom uit Ethopië. "In mijn thuisland kon ik dagelijks gaan werken, maar hier in het asielcentrum kan ik mijn tijd niet betekenisvol invullen. Dat knaagt aan mijn mentaal welzijn", klinkt het. 

Ook bewoners Hamid uit Sierra Leone en Hugor uit Burundi willen zo snel mogelijk aan de slag kunnen gaan. Hamid: "Ik wil vooral werken om iets terug te kunnen geven aan België. In mijn thuisland was ik truckchauffeur, maar ik kijk hier vooral naar jobs bij poetsbedrijven of als productiemedewerker. Maar met het geld dat ik verdien wil ik zo snel als mogelijk mijn rijbewijs halen, zodat ik ooit weer als chauffeur aan de slag kan gaan", vertelt hij. "Werken is gewoon enorm belangrijk om een waardevol leven te kunnen leiden", besluit Hugor dan weer.

 

Uit HBVL door Geert Van Baelen - 24 oktober 2023

Ruim 70 asielzoekers solliciteren op jobbeurs in Parelstrand: “Nog niemand tegengekomen die niets kan”

Lommel - VDAB Limburg organiseerde dinsdag samen met Fedasil Lommel een jobbeurs in het asielcentrum op het Parelstrand. Ruim zeventig asielzoekers schoven aan tafel bij werkgevers. “We zien een match met de knelpuntberoepen in de regio”, luidt het.

Vier maanden na het indienen van een asielaanvraag mogen asielzoekers werken in ons land. Maar wegwijs raken op de arbeidsmarkt is niet evident. Ook bedrijven weten niet altijd hoe ze het moeten aanpakken. Om alle mogelijke drempels weg te nemen kwam VDAB Limburg met het initiatief om een jobbeurs te organiseren in het asielcentrum van Fedasil Lommel, op het Parelstrand. Een Vlaamse primeur volgens de initiatiefnemers. “In totaal hebben ruim 70 mensen zich aangemeld om een gesprek aan te gaan met een potentiële werkgever”, schetst centrumdirecteur Esmée van Gerven. “Dat is veel. Momenteel verblijven 710 mensen in het opvangcentrum, onder wie 150 kinderen. Van de 600 volwassenen werkt al een groot deel, dus bereiken we met deze jobdag een grote groep van zij die nog een job zoeken.”

Om het sollicitatiegesprek zo goed mogelijk voor te bereiden organiseerde VDAB in aanloop zitdagen in het asielcentrum. “Vijf meertalige collega’s hebben samen met de mensen hun cv voorbereid zodat ze die hier kunnen afgeven aan de werkgevers”, zegt Joris Philips, directeur van VDAB Limburg. “Op voorhand hebben ze ook aangegeven in welke richting ze een job zoeken. Dat gaat breed: van schoonmaken en industrie tot de hout- en bouwsector. We zien een match met de knelpuntberoepen van de Noord-Limburgse arbeidsmarkt, een regio waar 1.000 vacatures openstaan terwijl het aantal werkzoekenden hier het laagste is van Limburg.”   

Vertaalapps

Op deze eerste jobbeurs in het asielcentrum waren een vijftiental bedrijven vertegenwoordigd. Onder meer ook uitzendbureaus als schakel naar een nog breder aanbod. In het horecagebouw van het Parelstrand konden asielzoekers en werkgevers elkaar spreken in een ongedwongen sfeer. “Er werken al mensen voor ons die hier in het centrum wonen, en we hebben daar heel goede ervaringen mee. Ze zijn enorm gemotiveerd”, aldus Ester Chermin van Ferm Thuiszorg. “Als werkgever zetten we heel hard in op begeleiding. Zo doen we bijvoorbeeld beroep op werkvloercoaches die meegaan en zorgen we dat checklists in hun taal beschikbaar zijn. Om de taalbarrière met gezinnen weg te nemen werken we met vertaalapps. De communicatie loopt verrassend vlot als mensen er voor openstaan, desnoods gebruiken we handen en voeten (lacht).”

Wie met zijn handen wil werken, werd door Jani Chrissafakis van VDAB uitgenodigd om met enkele bouten en metalen plaatjes op 20 minuten tijd een toren te bouwen. “Het is een soort behendigheidstest waaruit ik snel kan afleiden hoe technisch aangelegd iemand is. Of die persoon ruimtelijk inzicht heeft en stressbestendig is. Nog nooit ben ik iemand tegengekomen die niets kan.”

Studie

De 20-jarige Sidiqullah Malikza sloeg twee jaar geleden op de vlucht in Afghanistan en kwam na een kort verblijf in Brussel terecht bij Fedasil Lommel. Hij had dinsdag een vlotte babbel met een poetsbedrijf. “Ik had al enkele jobs, onder meer bij Van Cranenbroek en Farm Trans. Nu zoek ik een baan die ik kan combineren met mijn lessen Nederlands. Het is geen gemakkelijke taal. Ik kan me al een beetje behelpen, maar ik wil het Nederlands heel goed beheersen om later te studeren.”