Home

Het leven zoals het is… een ‘hart’ voor medische zorg

10/06/2024
12 mei was de ‘dag van de verpleging’. Onze medische dienst staat in voor het organiseren en toedienen van medische zorg om bij te dragen aan de gezondheid van de bewoners

Al onze bewoners zijn aangewezen op onze interne medische dienst. Deze kan je vergelijken met een huisarts. Een afspraak kunnen ze maken via het onthaal. Diezelfde dag worden ze verwacht voor een screening door een verpleegkundige. Deze kan indien nodig doorverwijzen naar de centrumarts. De arts kan dan op zijn beurt doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp, zoals een ziekenhuis, specialist, kinesist, …

Het team
Het medisch team bestaat uit 4 verpleegkundigen, 2 administratief medewerkers en een diensthoofd. 2x per week is er een externe arts aanwezig ter ondersteuning. Regelmatig wordt er beroep gedaan op een (externe) tolk om te vertalen op zowel taal-, cultuur- als interpretatieniveau.

Samenwerkingen
Voor een aantal zaken is er een samenwerking met externe organisaties, zoals Kind & Gezin, thuisverpleging, een vroedvrouw, … Psychologische zorg is helaas beperkt aanwezig, terwijl de vraag en nood best hoog is. We kunnen hiervoor beroep doen op 2 externe psychologen die een aantal uren per week naar het opvangcentrum komen voor gesprekken.

Zwangerschap
Regelmatig hebben we zwangere vrouwen in het opvangcentrum en wordt er hier een baby geboren. Onze bewoners krijgen dezelfde zorg als vrouwen buiten het opvangcentrum. Zij bevallen in het ziekenhuis en krijgen nazorg van een vroedvrouw, waar nodig.