Hervestiging van 100 vluchtelingen in België
De groepen vluchtelingen werden gekozen op basis van de prioriteiten van het UNHCR en de Europese Unie.
Op basis van deze criteria heeft België zich geëngageerd voor de hervestiging van:
- 40 Burundese vluchtelingen die verblijven in kampen in Tanzania
- 40 Congolese vluchtelingen die verblijven in kampen in Burundi
- 20 kwetsbare vluchtelingen die afkomstig kunnen zijn van verschillende regio’s wereldwijd (vrouwen en kinderen die gevaar lopen of personen die het slachtoffer zijn geworden van geweld en folteringen)
Hervestiging?
Bij hervestiging (of resettlement) worden erkende vluchtelingen, die zich in een precaire situatie in het buitenland (vaak vluchtelingenkampen) bevinden, overgebracht naar een veilig land waar zij een nieuw leven kunnen beginnen.
Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) staat in voor de preselectie. Het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) is verantwoordelijk voor de selectie. De eerste weken na aankomst vangt Fedasil de vluchtelingen op in een opvangcentrum. Daar wordt zo snel mogelijk werk gemaakt van integratie, taal en huisvesting.
Ons land is niet aan zijn proefstuk toe. België hervestigde in 2009 al een groep Irakese vluchtelingen en in 2011 een groep Eritreëers en Congolezen die in een vluchtelingenkamp in Tunesië verbleven na de crisis in Libië. Deze twee acties gebeurden op vraag van het UNHCR.
Planning 2013
Er wordt één hervestigingsoperatie per semester gepland. De planning van de operaties zal uiteraard afhangen van de omstandigheden ter plaatse.
Meer info? www.hervestiging.be
Copyright picture: UNHCR/A. Bronee