Home

Herademen

06/10/2021
Op het ritme van het nationale “Zomerplan” bloeide ook het leven in het opvangcentrum de afgelopen maanden weer een beetje open, zij het met de nodige waakzaamheid.

De eerste helft van 2021 werd overal getekend door de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Dat was niet anders in het opvangcentrum: medisch kwetsbare bewoners werden met voorrang geprikt, gevolgd door de andere volwassenen, en ten slotte ook jongeren. Oudere rolmodellen in het centrum ondersteunden onze medische dienst door hun jongere cultuurgenoten mee te sensibiliseren over het belang van vaccinatie. Met succes: Fedasil Zoutleeuw kent vandaag een hoge vaccinatiegraad!  

Stapsgewijs
Naast de nationale richtlijnen legde Fedasil ook nog eigen maatregelen op aan het opvangnetwerk. De versoepelingen werden steeds gekoppeld aan duidelijke voorwaarden en nieuwe normen. Gezamenlijke leefruimten warden uitgerust met CO²-meters, een quarantainekamer werd behouden om snel te kunnen inspelen op eventuele besmettingen. 

Spelen en leren
Samen met de heropening van de maatschappij konden ook vrijwilligers weer aan de slag in het opvangcentrum. Activiteiten bleven wel zoveel mogelijk buiten doorgaan. In september mochten volwassenen weer echt naar school om Nederlands te leren. Zoomsesssies aan de kant: een opluchting voor velen!

Bezoekdag
En eind september hield Fedasil Zoutleeuw dan haar eerste echte bezoekdag! Op het programma voor de buurt: een informatieve rondleiding in het centrum en een hapje en drankje in de tuin, opgeluisterd door muzikanten van lokale bodem. Kinderen konden aan de slag met circustechnieken, lokale jongeren werden ingewijd in de wondere wereld van het Afghaanse cricket. Om drukte en hiermee gepaard gaande gezondheidsrisico’s te vermijden werd de bezoekdag verdeeld in diverse bezoekmomenten via een systeem van inschrijvingen.