Home

Fedasil Zoutleeuw en corona: 1 jaar verder

16/03/2021
Drie maanden na de opening van opvangcentrum Zoutleeuw gingen de deuren alweer dicht… Als bescherming tegen een virus dat tot op vandaag onze maatschappij op stelten zou zetten. Hoe doorstaat dit opvangcentrum de pandemie? Een terugblik.

Van bij de opmars van de pandemie in maart vorig jaar heeft het Fedasil-netwerk verregaande maatregelen genomen. Een must voor een collectieve opvangstructuur, om het risico op clusterbesmettingen te vermijden en beperken.

Externe bezoeken werden geweerd en groepsactiviteiten geannuleerd. Zitgelegenheden in de leefruimte werden weggehaald en de refter werd gesloten. Gedeelde maaltijden werden take-away-maaltijden op de kamers. Medisch kwetsbare bewoners werden afgeschermd van de andere bewoners en klussers werden aangesteld om meerdere malen per dag alle contactoppervlakken in het centrum te ontsmetten. Parallel aan de evolutie in de samenleving kwam hier enkele maanden later ook een mondmaskerplicht bij in de openbare ruimtes van het gebouw, voor bewoners en medewerkers. De zomermaanden brachten tijdelijk soelaas in de strenge beperkingen die bewoners en personeelsleden solidair ondergingen. Uitgestelde oefenkansen Nederlands werden enigszins ingehaald dankzij de inzet van vrijwilligsters, en er werd ingezet op buitenactiviteiten waarbij bewoners de kans kregen om de regio te verkennen en locals te ontmoeten.

Meedeinend op de coronagolven werd de buikriem in november weer aangehaald om ook de volgende lockdown heelhuids door te komen. Vandaag gelden de meeste richtlijnen van een jaar geleden nog steeds. De directie koos er bewust voor om strengere maatregelen te handhaven dan de norm.

Met succes, overigens: sinds maart 2020 tot vandaag telde het opvangcentrum in totaal negen besmettingen onder de bewoners en bleef het gespaard van clusterbesmettingen. Via nauwgezette medische opvolging en contact-tracing worden mogelijke besmettingen opgespoord, en bewoners getest. Het opvangcentrum beschikt over twee isolatie- en quarantainekamers om besmette bewoners én hoogrisicocontacten af te kunnen zonderen van de anderen.

Ondanks de pandemie blijft interactie een belangrijk gegeven voor iedere mens, en zo ook voor de asielzoekers van het opvangcentrum. Om aan deze behoefte tegemoet te komen werden individuele buddyschappen in het leven geroepen en digitale uitwisselingen georganiseerd. Met u hopen wij op een nabije horizon waarbij de deuren van dit centrum wijder open kunnen staan; u het in levende lijve mag komen bezoeken en asielzoekers en de lokale gemeenschap elkaar kunnen ontmoeten.  

In tussentijd staan we samen sterk, in een verbonden en solidaire samenleving.