Home

De oude stenen...

03/07/2020
Afgelopen zomer maakten we per afdeling kennis met de medewerkers van het AMC. Deze zomer gaan we de anekdotes van de oudste medewerkers ontdekken!

We beginnen met een persoon die werd aangenomen voor de opening van het eerste opvangcentrum van België: Eric Joannes!

'Ik ben aangenomen op 13 november 1986 ... Het was een donderdag als ik het me goed herinner. De eerste asielzoekers kwamen de volgende nacht aan ... Rond 2-3 uur 's nachts. Het was een groep Roma die door de politie werd gebracht. Er waren maar een twintigtal arbeiders. Het was een zeer strenge winter. Het was -15 ° C en de stookolie bevroor ... De ketel ging constant kapot ... Je moet weten dat het gebouw al enkele jaren verlaten was en dat alles in puin lag of kapot was. In het begin werden er containers geplaatst op de binnenplaats met douches en een keukentje. Overal waren arbeiders bezig aan het repareren... eerst het gelijkvloers en vervolgens geleidelijk aan de andere verdiepingen ... We hebben veel mensen verplaatst naarmate het werk vorderde. En toen gebruikten we veldbedden en legermeubilair dus het was erg zwaar. Het waren grote lege kamers. In de kamers waar we nu 12 personen plaatsen verbleef het dubbel ... En zonder enige privacy! Niemand had enige ervaring en er waren geen regels. We moesten alles helemaal uitvinden, het is vandaag zo veranderd. De buurt, die ook werd verwaarloosd, is de afgelopen jaren veel aantrekkelijker geworden. Maar ik heb nooit van carrière willen veranderen. Hier is het geweldig. Voorheen werkte ik in een fabriek. We spraken niet zoveel over asielzoekers, ik kende dit domein helemaal niet ... Het Klein Kasteeltje kende ik alleen omdat ik daar in 1981 mijn 3 dagen selectie voor de militaire dienst had moeten volgen. Jarenlang zijn we het enige opvangcentrum gebleven. Toen we 200 mensen per week verwelkomden, vonden we dat enorm. Vandaag verwelkomen we bijna 200 mensen per dag. Ondertussen staat mijn foto in het Fedasil-geschiedenisboek. "

U zal de andere getuigenissen op onze Facebook-pagina "Fedasil Arrival Center" terugvinden : https://www.facebook.com/FedasilArrivalCentre/