Home

Buddy's in tijden van corona

10/03/2021
Ronak en Nicole, beiden zestigplussers, vonden elkaar als buddy’s bij Fedasil Zoutleeuw. “Het klikte meteen tussen ons”, vertelt Nicole. “We genieten beiden van onze uitstapjes en bouwen gaandeweg een vertrouwensband op.“

Nicole, Zoutleeuwse, en Ronak, Irakese, wandelen beiden erg graag. Bovendien wil Ronak graag Nederlands leren, en laat Nicole nu toch wel net een leerkracht op rust zijn! 

“Terwijl we wandelen, spreek ik in het Nederlands. Als we een bank vinden, noteer ik in haar schrift de woorden en zinnen die aan bod kwamen. We oefenen op haar uitspraak en de context waarin je woorden gebruikt. Soms vertelt ze me over haar land van herkomst. Voor mij, die uit een land komt waar alles vanzelfsprekend lijkt, is het heel leerrijk om te horen hoe moeilijk het leven elders kan zijn." 

Ook Ronak geniet van de wandelingen met haar buddy. “Dankzij Nicole kan ik Nederlands oefenen. Vaak delen we iets lekkers als we even uitrusten. Ik vind het ook fijn om enkele lokale gezichten te leren kennen, wanneer we onderweg kennissen van haar kruisen en groeten.“

Hoe gaan Ronak en Nicole om met corona? “We ontmoeten elkaar enkel buiten”, vertelt Nicole. “We houden afstand of dragen een mondmasker. Ik hoop haar op een dag te kunnen uitnodigen bij mij thuis en bijvoorbeeld samen Irakees te koken. Ik kijk er ook naar uit haar te laten kennismaken met onze cultuur: met een mooie tentoonstelling, of het bezoek aan een historische stad.
Dit buddyschap is voor mij een verrijking op alle vlak.”