Home

Bewoners aan het werk

13/10/2022
Eén van de eerste vragen die nieuwe bewoners vaak stellen, is waar ze zich kunnen aanmelden voor werk. Verzoekers om internationale bescherming mogen immers werken in België vier maanden nadat ze hun aanvraag hebben ingediend.

Het recht op werk biedt veel voordelen. Naast een zinvolle dagbesteding komen bewoners in contact met andere mensen en oefenen ze hun Nederlands. Door de enorme vraag naar werkkrachten is het voor werkgevers eveneens een meerwaarde dat nieuwkomers mogen werken. Momenteel is een groot deel van onze bewoners actief in tal van sectoren in de nabije omgeving van het opvangcentrum.

Vrijwilligerswerk en studentenjobs

Bewoners melden zich ook geregeld aan voor vrijwilligerswerk. Zo was er tijdens de zomermaanden een team actief als vrijwilliger bij de netwerkers van stad Lommel. Wekelijks raapten ze zwerfvuil in de Sahara en rond de Velbo-put. Samen droegen ze hun steentje bij om de Lommelse omgevingen afvalvrij te houden.

De jongeren uit ons centrum steken eveneens graag de handen uit de mouwen. De individuele begeleiders helpen hen met een CV en de zoektocht naar een studentenjob. Een job uitoefenen bevordert de autonomie en integratie van de tieners. In de vakantie waren enkele jongeren actief in de fruitpluk en als poetshulp.

Jobbeurs

Toch  is de weg naar de arbeidsmarkt voor onze bewoners niet altijd even toegankelijk. Daarom organiseerden vrijwilligers samen met Focus Noord in mei een heuse jobbeurs waar nieuwkomers kennismaakten met Noord-Limburgse bedrijven en interimkantoren. Door het succes van de eerste editie – een 40tal mensen vond een job – zal dit initiatief volgende maand opnieuw plaatsvinden.

We hopen dat er in de toekomst nog veel bewoners een plekje vinden op de arbeidsmarkt.