Home

Bergdal, een bijzondere plek

05/07/2024
Het opvangcentrum in Grimbergen vangt al een half jaar mensen op met medische noden.

Op 4 december 2023 was het zover: de eerste bewoners namen hun intrek in Bergdal 16. Wat niet zo heel lang geleden nog een woonzorgcentrum was, biedt voortaan plaats aan bewoners met chronisch-medische zorgnoden en hun familieleden, die mee instaan voor de zorg. Tijdens de duur van hun asielprocedure vinden ze hier een tijdelijke thuis, gepaste omkadering en medische en sociale begeleiding.

De medische dienst bestaat uit twee verpleegkundigen en een meewerkend diensthoofd. Samen met twee externe artsen en een psycholoog, volgen zij de bewoners nauwgezet op en verwijzen zij, als nodig, door naar de reguliere gezondheidszorg buiten het centrum. Daarvoor zijn met ziekenhuizen en paramedici uit de omgeving samenwerkingsovereenkomsten gesloten. Het medisch team helpt de bewoners ook met medisch-administratieve aangelegenheden. Daarnaast vormen de onthaalmedewerkers een belangrijke schakel in de praktische regeling rond afspraken binnen en buiten het centrum en eerste hulp bij kleine ongemakken.

Ondertussen zetten ook de sociale dienst, de dienst sociale begeleiding, de logistieke dienst en de technische dienst vol de schouders onder de werking en verdere uitbouw van het centrum. En daarin staan we niet alleen. Zo verloopt de samenwerking met de gemeentelijke instanties in een hartelijke sfeer, staat de Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen ons met raad en daad bij, staken dichte en verre buren ons reeds een en ander toe, meldden zich inmiddels meerdere vrijwilligers…

En zo krijgt Bergdal niet enkel voor onze bewoners, maar ook voor wie er dagelijks mee de handen uit de mouwen steekt, geleidelijk aan meer inhoud en vorm.