Asielzoekers opgevangen na veroordeling
Fedasil en zijn partners kampen met een tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers die in België een aanvraag hebben ingediend. Verschillende maatregelen werden al genomen om zoveel mogelijk personen op te vangen.
De inspanningen om snel nieuwe centra en extra plaatsen in individuele woningen te openen, gaan door. Vandaag telt het opvangnetwerk in totaal zo’n 18.700 plaatsen. In één jaar tijd kwamen er meer dan 2.500 plaatsen bij (het opvangnetwerk telde 16.134 plaatsen in januari 2009).Onlangs openden er opvangcentra in Poelkapelle (Fedasil), in Heusden-Zolder en Banneux (Rode Kruis), en Ukkel. Ook ngo partners en verschillende ocmw’s (goed voor bijna 300 plaatsen) zorgden voor bijkomende plaatsen voor asielzoekers.
Toch zijn die maatregelen niet voldoende, zeker omdat het aantal asielaanvragen de laatste tijd sterk is gestegen. Er is een grote toename van asielzoekers uit Macedonië en Servië. De Belgische regering werkt op dit ogenblik samen met de betreffende landen aan maatregelen om deze toestroom te stoppen.
Fedasil was dus genoodzaakt om aan verschillende asielzoekers geen opvangplaats aan te bieden (meer dan 2.000 personen sinds oktober 2009). In overeenstemming met de ‘opvangwet’, werden deze personen, die recht hebben op opvang, doorgestuurd naar een ocmw om er financiële steun te vragen.
Dwangsommen
Een aantal asielzoekers die een ‘niet-toewijzing' kregen, gingen in procedure om alsnog opvang te krijgen. Fedasil werd veroordeeld om de asielzoekers op te vangen, op straffe van een dwangsom (die bedroeg tussen 250 en 500 euro per dag en/of per persoon).
Sinds november heeft Fedasil een dwangsom betaald aan 55 asielzoekers die een procedure hebben aangespannen. Alles samen werd Fedasil veroordeeld om dwangsommen te betalen voor een totaalsom van 205.000 euro.Ondertussen werd aan ieder van hen een opvangplaats aangeboden.