Home

Mouâd, medewerker externe contacten in Moeskroen

“Mijn voornaamste doel: ervoor zorgen dat het opvangcentrum beschouwd wordt als een ‘normaal’ onderdeel van het Moeskroens weefsel.”

Dit is Mouâd Salhi van het opvangcentrum Fedasil Mouscron - een centrum dat voor de tweede maal zijn deuren opende begin 2019. “Dat is dan ook mijn belangrijkste taak als coördinator externe contacten en buurtinitiatieven. Wanneer ik de vacature zag op de website van Forem heb ik geen seconde getwijfeld. Intussen zijn er zo al twee jaar verstreken en ik heb het me geen seconde beklaagd!

Dagdagelijks hou ik me zo bezig met het beheer van onze Facebookpagina, ik zorg voor de goede relaties met de buurt en hun nieuwe buren. Zo neem ik bijvoorbeeld deel aan het buurtcomité dat door de gemeente werd opgericht en waar alle partijen hun zeg kunnen doen. Om de integratie van onze bewoners te faciliteren heb ik verschillende partnerschappen opgezet met onder meer het cultureel centrum, het jeugdhuis, sportverenigingen of de bibliotheek. Maar natuurlijk: corona stak een stokje tussen veel zaken - de meeste van deze initiatieven staan tijdelijk on hold in afwachting van betere dagen.

Ik probeer veel tijd door te brengen met de asielzoekers in ons centrum en goede momenten met hen te delen. Pas door het vertrouwen te winnen van onze bewoners, is het mogelijk om kwalitatieve projecten op te zetten en te doen draaien.

Mijn favoriete moment sinds ik werk bij Fedasil? Goh, zo moeilijk om te kiezen! Ik denk met veel warmte terug aan de eerste verjaardag van het opvangcentrum. Dat was in februari 2020 en nét voor de lockdown. Dat was zo’n mooie dag! Kinderen van overal uit Moeskroen kwamen kijken naar het spektakel van de Moeskroense magiër Max Daivy. Het is mijn grootste droom om heel snel terug zo’n uitwisselingsmomenten te kunnen organiseren tussen buren, vrijwilligers en bewoners.”