Home

Een fresco van de Menselijkheid

24/04/2017
1200 m², dat is de oppervlakte van de fresco van Domingo Huamán Peñaloza op de muren van het Klein Kasteeltje.

Het centrum is vandaag een opvangplaats voor kandidaat-vluchtelingen. Ervoor (en sinds 1946) diende het als een detentiecentrum voor Italiaanse mijnwerkers die weigerden om in de Belgische mijnen af te dalen, waarvoor ze waren gerekruteerd. Ze wachtten in het Kasteeltje op hun gedwongen terugkeer naar Italië.De muren van het centrum werden tussen 2000 en 2006 overschilderd met een fresco van 1200 m², volledig geschilderd door de artiest Domingo Huamán Peñaloza. De fresco bestaat uit drie delen: 'de grote gebeurtenissen van de mensheid', 'hetuniverseel probleem van de ongelijkheid' en 'voorstellen voor een nieuwe wereld'.

"Toen ik in het Klein Kasteeltje verbleef en rondkeek, besefte ik dat de muren van dit gebouw verloren ruimte vormden zoals witte pagina's, triest en koud. Door dit ruimtelijk gegeven begreep ik dat het hier was dat ik een muurtekening moest maken over de pijnlijke problemen van de menselijkheid.

Ik startte met de eerste schetsen in november 1999. Mijn project werd aanvaard en het Klein Kasteeltje zorgde voor de aankoop van mijn materiaal (verf, acryl en penselen). In april 2000 ging ik echt van start. Het resultaat volgde, de utopie werd werkelijkheid.

Dit werk is het resultaat van dagelijks tien tot twaalf uur werk (ook op zaterdagen,zondagen en feestdagen) en dat gedurende 56 maanden (vier jaar en 8 maanden)." [DomingoHuamán Peñaloza, doctor in filosofie en artiest]

Fragment uit het boek "Le Bruxelles des révolutionnaires de1830 à nos jours", CFC Editions 2016. 

In haar recent verschenen boek «Le Bruxelles des révolutionnaires de 1830 à nos jours», heeft historica Anne Morelli het over de origine van de fresco die het Klein Kasteeltje siert.