Home

Het leven zoals het is … de jeugd van het opvangcentrum

22/08/2024
In blok 6 verblijven onze Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen (NBMV). In Arendonk zijn er momenteel 25 jongens tussen 15 en 18 jaar.

Deze niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zijn jongeren die in België aankomen zonder ouders of wettelijke vertegenwoordigers. Ze zijn ver van hun land van herkomst en hebben vaak een lange en moeilijke route afgelegd. Alle jongeren zonder ouders krijgen een voogd toegewezen.

Het team
Het team dat blok 6 draaiende houdt, bestaat uit sociale werkers, een schoolverantwoordelijke en begeleiders. Zij staan dag (en nacht) in voor de dagelijkse opvolging die normaal gezien door de ouders wordt vervuld. Dit kan gaan over het opvolgen van kamerproblemen, huiswerkbegeleiding, persoonlijke gesprekken over hun verleden, bezorgdheden en toekomst, activiteiten begeleiden, opvolging van persoonlijke hygiëne of op de kamer, enzovoort.

Leerplicht
Net als alle minderjarigen in België zijn de jongeren in het opvangcentrum ook onderworpen aan de leerplicht. De NBMV’s beginnen in de OKAN-klas. Dit is een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers. Daarna stromen ze door naar het reguliere onderwijs.

+18
Zodra een jongere 18 jaar wordt, verhuist hij naar de volwassenenwerking. Maar achttien worden, betekent niet dat je plots helemaal volwassen bent. Hoe de Cel Jongeren van Fedasil 18 tot 21 jarigen ondersteunt lees je in het artikel onderaan de nieuwsbrief. Omdat er andere procedures kunnen gelden voor minderjarigen is het belangrijk om zekerheid te hebben over de leeftijd van jongeren. Bij twijfel wordt er een leeftijdsonderzoek gevraagd. Door middel van een botscan wordt dan de leeftijd nagegaan.