Home

Kinderen in de opvang

05/08/2024
Gezinnen met kinderen vormen een belangrijke en bijzondere groep in het opvangcentrum. Vaak hebben deze gezinnen en kinderen traumatische en bedreigende situaties meegemaakt voor en tijdens de vlucht, soms zelfs na hun aankomst in België.

Samen met de begeleiders van de hogescholen Odisee en KDG zijn we aan de slag gegaan om ons opvangcentrum zo kindvriendelijk mogelijk te maken. We willen groeien naar een plaats waar kinderen zich veilig voelen en zich maximaal kunnen ontplooien en ontwikkelen.

Eerst en vooral staan we stil bij een duidelijk en door iedereen gedragen kind-visie: hoe moeten we als opvangcentrum kijken naar kinderen? Wat hebben ze nodig? Hoe kunnen wij hen ondersteunen?

We kwamen uit op drie belangrijke pijlers waar we als centrum willen aan werken. Ten eerste, hoe kunnen we onze communicatie en informatie zo kindvriendelijk mogelijk maken? De bedoeling is dat we meer gaan nadenken over de manier waarop we informatie verspreiden, hoe de bureaus ingericht zijn en hoe we de afspraken en regels communiceren.

Ten tweede willen we brainstormen over conflicthantering bij kinderen. Hierbij denken we aan het ontwikkelen van een “vredesplek” waar kinderen in een rustige omgeving hun ruzies kunnen uitpraten. Ook een “herstelmuur” waar de kinderen zelf kunnen reflecteren over hun conflicten en tot oplossingen komen. Wie weet starten we ooit met het  schrijven van een echte “kinderkrant”!

Als laatste willen we een “snoezelruimte” inrichten. Het doel hiervan is om stress te verminderen, de zintuigen te stimuleren en een gevoel van veiligheid en comfort te bieden. Deze ruimte kan ook helpen bij het verbeteren van de communicatie en interactie tussen gezinnen onderling en met de begeleiders. De snoezelruimte zal zeker helpen bij het bevorderen van rust, welzijn en ontspanning.

Nog veel werk aan de winkel dus! Maar met ons gemotiveerd team en de trajectbegeleiding gaan we er zeker iets heel moois en waardevol van maken.