Home

Plus 18

01/02/2024
Begin 2024 ging in het opvangcentrum het project Plus 18 van start. Met dit project wil het opvangcentrum jongeren tussen 18 en 21 jaar begeleiden in hun ontwikkeling als volwassene.

Een groot deel van de bewoners behoort tot de groep 18–21 jarigen. Voor deze jongvolwassenen wil een team van enkele enthousiaste collega’s de nodige ondersteuning bieden. Dit doen ze aan de hand van vorming, integratie en activering.  

Open loket
“Van maandag tot en met vrijdag kunnen jongvolwassen overdag en op woensdag ook ’s avonds bij onze dienst langkomen”, laat sociaal deskundige Anouk weten. “Ze kunnen er terecht met al hun vragen rond zinvolle dagbesteding, (vrijwilligers)werk, bankkaarten, Nederlandse les, opleidingen in en buiten het opvangcentrum, rijbewijzen,…. Heel veel jongeren willen graag buiten het opvangcentrum een centje bijverdienen, in hun zoektocht naar werk kloppen ze dan aan bij onze dienst. Eerst stellen we (met dankbare hulp van een vrijwilligster) samen met hen een CV op, we peilen naar hun vaardigheden en interesses, daarna bekijken we wat de opties zijn. We maken een afspraak bij de werkgever voor een sollicitatiegesprek en leggen uit aan de jongeren wat ze mogen verwachten van dit gesprek. Uiteraard geven we hen ook een aantal tips mee.”

Budgetspel
“We focussen ons niet enkel op het toeleiden naar een job. We trachten de jongvolwassen ook op verschillende vlakken te informeren/sensibiliseren. Vaak gebeurt dit aan de hand van een infosessie of een spel. Zo konden de bewoners onlangs deelnemen aan het budgetspel.”