Home

Woning gezocht

27/05/2024
Help jij graag erkende vluchtelingen in hun zoektocht naar huisvesting? Heb jij een huis te huur? Zie jij het zitten om mensen te begeleiden bij de start van hun integratietraject?

Na maanden of soms jaren wachten, komen bewoners op een roze wolk terecht als zij vernemen dat ze erkend worden in België en hier een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. Zij worden dan geacht zo snel mogelijk een woning te vinden, een inburgeringstraject te volgen en zich aan te melden als werkzoekende bij de VDAB.

Na een erkenning voorziet de procedure dat zij doorstromen naar een lokaal opvanginitiatief van waaruit zij deze zoektocht kunnen opstarten. Door de aanhoudende opvangcrisis is dit voor velen niet meer mogelijk, waardoor zij twee maanden - de transitieperiode - langer in de collectieve opvangstructuur verblijven. Vaak blijkt deze periode te kort om een woning te vinden.

Voor erkende vluchtelingen die niet kunnen doorstromen naar een lokaal opvanginitiatief wordt een begeleiding opgestart in het opvangcentrum om in te schatten in hoeverre zij zelfstandig verder op weg kunnen. In een eerste gesprek polsen begeleiders naar de mate van zelfredzaamheid, een netwerk in België, kennis van de taal... In een volgende stap krijgen zij meer uitleg en concrete handvaten. Zo blijkt het vaak niet evident om de kosten die gepaard gaan met het huren van een woning in te schatten.

Als een bewoner uiteindelijk een woning heeft gevonden, nemen wij contact op met de eigenaar. Veel verhuurders zijn eerder aarzelend om een woning te verhuren aan een pas erkend vluchteling. Dan is het belangrijk dat er wat context wordt gegeven over de situatie, mogelijkheden en toekomstperspectieven.

Daarom zijn wij op zoek naar vrijwilligers en/of buddy's die deze bewoners hierin kunnen ondersteunen.

Wil jij graag tijd vrijmaken om de bewoners te helpen of ken je iemand die een woning wenst te verhuren aan een erkend vluchteling? Stuur een mail naar info.sint-truiden@fedasil.be

De voorbije jaren zagen we al veel succesverhalen. Zo kon een alleenstaande vader onlangs het opvangcentrum verlaten met zijn twee tienerdochters na een verblijf van vier jaar. Het gezin vond een woning in Sint-Truiden, waardoor de kinderen naar dezelfde school konden blijven gaan en hun vrienden blijven zien.