Home

Week van de vrijwilliger

03/03/2022
In het opvangcentrum van Fedasil Lommel hebben we een actief team van geëngageerde vrijwilligers.

Tijdens de #weekvandevrijwilliger2022 zetten wij de vrijwilligers graag in de kijker. Hun inzet, gedrevenheid en betrokkenheid zijn voor ons van onschatbare waarde!

Leen is één van onze vrijwilligers die wekelijks Nederlandse les geeft aan de bewoners. Ze getuigt graag over haar engagement.

“Waarom zou ik het niet doen? Die vraag kan je beter stellen!”, antwoordt de voormalige lerares op de vraag wat haar drijft om vrijwilligerswerk te doen in het opvangcentrum. “Je helpt een ander als je kan. Dat was vroeger thuis het motto. Vrijwilligerswerk is voor mij vanzelfsprekend. Ik spendeer mijn vrije tijd graag op een manier waarbij je mensen kan helpen, al is het maar een klein beetje.”

Andere culturen inspireren Leen. “Ik houd van reizen, maar reis altijd om de culturele achtergronden van mensen te leren kennen. Tijdens de Nederlandse les heb ik het voorrecht om de culturele gewoontes van de bewoners te ontdekken. Dat intrigeert me. Ook al hebben we een verschillende afkomst, we zijn allemaal mens en hebben éénzelfde doel, gelukkig zijn. Het gemakkelijkste woord dat er bestaat, is oordelen. Als mensen oordelen, mag het geweten gaan knagen. We kunnen velen juist helpen als we een beetje van onszelf geven.”

De Nederlandse lessen geven Leen veel voldoening. “Het is erg fijn dat ik na mijn pensioen nog iets kan betekenen voor anderen. De dankbaarheid van de bewoners is zo groot. Als de mensen zichzelf vol trots in het Nederlands voorstellen, kan je als lesgeefster alleen maar fier zijn.”

We bedanken Leen en alle andere vrijwilligers graag voor het begeleiden en ondersteunen van activiteiten in het opvangcentrum.

Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Goed nieuws! Wij zijn steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Contacteer ons gerust voor meer info!