Home

Het opvangnetwerk blijft onder druk

24/05/2023
Fedasil opvang
Zelfs als de instroom in het opvangnetwerk stabiel blijft, komt Fedasil nog plaatsen te kort.

De afgelopen weken is de instroom in het opvangnetwerk van Fedasil gestabiliseerd rond 60-80 aankomsten per dag. Sinds maart is het aantal personen dat de centra binnenkomt (IN) zelfs lager dan het aantal dat vertrekt (UIT).

Deze tendens geeft echter een vertekend beeld aangezien het enkel gaat om de personen die we kunnen opvangen: wegens de verzadiging van het opvangnetwerk wordt een groot aantal alleenstaande mannen niet opgevangen. Momenteel staan bijna 3.000 personen op een wachtlijst en worden zij geleidelijk uitgenodigd in het Aanmeldcentrum (het Klein Kasteeltje in Brussels) om een plaats te krijgen.

Het creëren van plaatsen

In deze context blijven Fedasil en de partners de opvangcapaciteit uitbreiden. Momenteel telt het netwerk meer dan 34.000 plaatsen – sinds januari 2022 zijn er meer dan 5.000 plaatsen bijgekomen.

Fedasil bereidt de opening in juli voor van een tijdelijk centrum in Walcourt (Namen, 50 plaatsen). Een ander opvangcentrum is ook gepland in Grimbergen (100 medische plaatsen).

In de Brusselse regio heeft Samusocial onlangs twee van zijn centra voor asielzoekers verhuisd: het centrum van Molenbeek bevindt zich nu in Anderlecht (310 plaatsen), het centrum van Etterbeek wordt verplaatst naar Laken (350 plaatsen).

Ter herinnering, in maart heeft de federale regering een nieuw pakket maatregelen goedgekeurd om de druk op het opvangnetwerk voor asielzoekers te verminderen. In afwachting van het effect van deze maatregelen blijft het openen van plaatsen noodzakelijk om een maximaal aantal asielzoekers op te vangen.

Molenbeek

Wat de ontruiming van het Fedasil-centrum in Molenbeek betreft, zijn burgemeester Moureaux en staatssecretaris de Moor momenteel in overleg om een oplossing te vinden die voor alle partijen aanvaardbaar is. Ondertussen is de politie gestopt met het verzegelen van het gebouw.