Home

Eén jaar Fedasil Info Point

30/09/2024
Fedasil Info Point
Op een jaar tijd ontving het Fedasil Info Point in Brussel bijna 11.500 bezoekers.

Na een sluiting van bijna 2 jaar heropende op 27 september 2023 het Infopunt van Fedasil op een nieuwe locatie in Brussel: in de Heger Bordetstraat 3, naast het opvangcentrum van Fedasil ‘Bordet’.

Het Fedasil Info Point krijgt naast een nieuwe naam, een logo en locatie ook een ruimere opdracht: behalve asielzoekers die buiten het opvangnetwerk verblijven, kunnen ook transmigranten en personen zonder wettig verblijf er terecht voor een gesprek met een medewerker van Fedasil.

Inzetten op samenwerking

Het nieuwe Info Point zet van bij de start in op samenwerking met partners. Het mobiele Reach out team vindt er een basiskamp van waaruit ze kunnen werken. Medewerkers van Caritas International verzorgen het onthaal en informeren bezoekers over thema’s waarvoor Fedasil niet bevoegd is, zoals gezinshereniging. De tolken van EUAA bieden in het Info Point een belangrijke ondersteuning bij de gesprekken met de bezoekers.

In juli 2024 verhuist het Refugee Medical Point van Croix-Rouge ook naar de site ‘Jules Bordet’. De samenwerking tussen het Refugee Medical Point (medische en psychologische eerste hulp) en het Fedasil Info Point (informatie en begeleiding), verbetert de dienstverlening voor de meest kwetsbare doelgroep, personen die op straat verblijven.

Asielzoekers zonder opvangplaats

Op een jaar tijd kwamen bijna 11.500 migranten met een vraag voor informatie of begeleiding naar het Fedasil Info Point. Het waren bijna allemaal alleenstaande mannen, 36% waren Palestijnen. De meerderheid van de bezoekers (meer dan 8.000) waren verzoekers om internationale bescherming met een vraag in verband met opvang.

De ervaringen van het Fedasil Info Point in Brussel zullen als basis dienen voor de oprichting van nieuwe infopunten in andere steden in België.

Contact

Fedasil Info Point

  • Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag: 9-12u
  • Woensdag, zaterdag, zondag: gesloten
  • Héger-Bordetstraat 3,1000 Brussel
  • T: 0800 32 746 (gratis, van 13u tot 16u)
  • infopoint[at]fedasil.be
  • www.fedasilinfo.be