Home

Wereldtuberculosedag

24/03/2021
Vandaag getuigt onze verpleegkundige Maxime over het belang van het opsporen van TBC.

“Eens de verzoekers om internationale bescherming hun asielaanvraag hebben ingediend bij de Dienst Vreemdelingenzaken, komen ze langs op de medische dienst voor een korte screening van hun gezondheidstoestand. De behandeling van tuberculose (TBC) is erg belangrijk vanuit het oogpunt van de volksgezondheid. De kwestie ligt ons dan ook na aan het hart. 

TBC is een bacteriële infectie (mycobacterium tuberculosis) die in de eerste plaats de longen aantast. In zeldzame gevallen raken ook andere organen beschadigd. De ziekte verspreidt zich van persoon tot persoon via de lucht en is vooral besmettelijk wanneer de longen aangetast zijn. In België kan TBC behandeld worden. Op sommige plaatsen in de wereld komt de ziekte vaak voor wanneer zorgen moeilijk toegankelijk zijn. De behandeling is intensief en neemt veel tijd in beslag. Patiënten moeten elke dag vier verschillende antibiotica innemen en dit gedurende twee maanden. Daarna volgt nog een periode van vier maanden waarin men twee antibiotica moet nemen. 

Op onze dienst gaan we tijdens een eerste consultatie na of er symptomen van de ziekte aanwezig zijn. Gewichtsverlies, hoesten en hevig zweten ‘s nachts behoren tot de alarmsignalen. We leggen uit aan de mensen dat we een radiografie van de thorax zullen maken. Het is erg belangrijk om duidelijk te maken waarom we dit doen, al baart dit de verzoekers meestal minder zorgen dan de vaccins die we toedienen. Aan de hand van de foto’s van de longen sporen we niet enkel TBC op, maar ook andere ziektes, zoals kanker of een longontsteking.

De foto’s sturen we door naar de specialisten van het FARES (Fonds des affections respiratoires asbl) en de VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding). Na een analyse bezorgen ze ons zo snel mogelijk de resultaten, die in verschillende categorieën uiteenvallen: een zwaar vermoeden van TBC, een mogelijke aantasting, enz. Het valt wel eens voor dat we een verzoeker in nood onmiddellijk naar het ziekenhuis moeten sturen. In dat geval nemen we uiteraard opnieuw contact op om hen op de hoogte te brengen van de testresultaten. 

Jullie begrijpen nu dat we veel aandacht besteden aan het opsporen van TBC. Niet voor niks, want gezien het Aanmeldcentrum de enige toegangspoort is tot het opvangnetwerk voor asielzoekers in België, is het absoluut noodzakelijk dat we iedereen zo veel mogelijk beschermen tegen de verspreiding van deze ziekte, die zware gevolgen kan hebben. Als TBC niet behandeld wordt, kunnen patiënten invalide worden, of eraan overlijden.”