Home

Lessen Nederlands voor onze bewoners

06/06/2019
Al 150 bewoners van het opvangcentrum volgen lessen Nederlands. Dit mede dankzij de mooie samenwerking met het Agentschap voor Integratie en Inburgering en het CVO.

Voor onze bewoners is het erg belangrijk dat ze de Nederlandse taal leren. Ze kunnen beter hun weg vinden in ons land en het betekent bovendien een nuttige tijdsbesteding. Vanaf de opstart van het opvangcentrum konden we gelukkig rekenen op de hulp van onze vrijwilligers om Nederlandse lessen te geven. Na verloop van tijd konden we ook van start met inschrijvingen voor externe lessen.

Voor elk niveau een passende les

Om te beginnen voert het Agentschap integratie en inburgering een persoonlijke screening uit van onze bewoners. Tijdens een intakegesprek kijken ze naar de taalkennis, het hoogst behaalde diploma en de verwachtingen van de persoon. Soms doen ze ook een aanvullende logica- en niveautest.

Na de intake verwijzen ze de mensen door naar de best aangepaste school of organisatie. Elke school of organisatie heeft een eigen aanpak en inschrijvingsvoorwaarden.

Veel van onze bewoners worden doorverwezen naar het CVO (Centrum voor Volwassenenonderwijs). Er zijn namelijk veel hoogopgeleide bewoners op het Parelstrand. Afhankelijk van hun niveau volgen ze een cursus van 3 of 4 dagen, dit gedurende 4u per dag. Onze dank gaat hierbij tevens uit naar de stad Lommel die mee hielp zoeken naar een oplossing voor het herbergen van al deze cursisten, in lokalen in buurthuis De KOM en in de Bib.

Bewoners die erg veel moeite hebben met lezen of schrijven in het Latijnse schrift worden eerst doorverwezen naar het Centrum voor basiseducatie. Op dit moment zijn er 7 bewoners die deze weg zullen gaan bewandelen.

Fedasil Lommel bedankt alle partners voor de goede samenwerking: het Agentschap integratie en inburgering, CVO Lino in Lommel en CVO Qrios campus WICO in Pelt.