Home

Coronamaatregelen: update

01/07/2020
De medische situatie in het opvangcentrum is onder controle.

Vorige week testten een aantal bewoners van ons opvangcentrum positief op het coronavirus Covid-19. In overeenstemming met de richtlijnen werden deze bewoners samen met hun familie meteen verhuisd naar de isolatiekamers van het opvangcentrum waar zij in afzondering moesten blijven tot zij genezen waren. Vandaag is dat het geval en mochten de meeste bewoners de isolatieruimtes verlaten.

We willen benadrukken dat de medische situatie in het opvangcentrum altijd onder controle is gebleven. In overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid en met de provinciale gezondheidsinspectie werden vorige week uit voorzorg wel enkele bijkomende maatregelen getroffen. Aangezien zo goed als alle zieke bewoners intussen beter zijn en zij de isolatiekamers mochten verlaten, zijn deze bijkomende maatregelen versoepeld en mogen alle bewoners intussen het opvangcentrum opnieuw vrij verlaten. Uiteraard wordt de situatie nog steeds dagelijks gemonitord.

Bestaande preventieve maatregelen blijven behouden

Natuurlijk blijven de algemene, eerder ingestelde preventieve regels die gelden voor alle bewoners in alle opvangcentra van België, van kracht. Zo heeft Fedasil een reeks meertalige instrumenten ontwikkeld waarmee we onze bewoners permanent sensibiliseren, zoals folders en affiches met pictogrammen. Onze infosite voor asielzoekers (www.fedasilinfo.be) wordt ook voortdurend aangepast aan de voorschriften van de gezondheidsinstanties inzake het coronavirus.

Als gevolg van deze maatregelen, die zowel door onze bewoners als door ons personeel nauwlettend worden opgevolgd, is de medische situatie in de 79 collectieve opvangcentra van ons land de voorbije maanden onder controle gebleven. Dankzij de permanente medische opvolging en de preventieve maatregelen zijn slechts een beperkt aantal personen in het opvangnetwerk ziek geworden als gevolg van besmetting met het coronavirus.