Home

Asielzoekers op de arbeidsmarkt

11/03/2020
Ook voor de bewoners van ons opvangcentrum is werken een belangrijk thema.

Vier maand na hun verzoek om internationale bescherming kunnen asielzoekers kiezen om in ons land te werken. Dit wordt dan op hun verblijfskaart vermeld. 

Wat?

Omdat een opvangcentrum enkel voorziet in bed/bad/brood – en geen financiële ondersteuning geeft – willen heel wat asielzoekers zo snel mogelijk aan de slag. Vaak hebben ze de taal nog niet voldoende onder de knie en dat maakt de zoektocht naar werk moeilijk. Toch slagen sommigen erin om met beperkte kennis van Nederlands of Engels een job te vinden. Zo is ongeveer 1 op 4 arbeidsgerechtigde bewoners van ons centrum aan het werk.

Waar?

Een aantal van onze bewoners werken bijvoorbeeld bij poetsdiensten, bij de Katoennatie, in pakjesbedrijven, in de bouwsector, op landbouwbedrijven, enz. De hooggeschoolde mensen kunnen vaak in hogere functies terecht, de laaggeschoolden werken dan weer meer in fabrieken en magazijnen. Intussen hebben we een netwerk kunnen uitbouwen met een positieve samenwerkingen tussen verschillende bedrijven en interimkantoren.

Interesse?

In het opvangcentrum verblijven momenteel meer dan 500 mensen en heel wat volwassenen willen aan de slag. We blijven dus op zoek naar bedrijven die vacatures hebben voor onze bewoners. Heeft uw bedrijf interesse om onze bewoners in dienst te nemen, neem dan contact op met anja.vercaigne@fedasil.be / 014 40 52 60.